Vágólapra másolva!
Jacques Chirac francia államfő személyesen, míg George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök videoüzenetben korteskedett Párizs, New York, illetve Moszkva pályázata mellett Szingapúrban, ahol magyar idő szerint hajnali három órakor megkezdődött a 2012-es olimpia lebonyolítására jelentkezett öt város utolsó prezentációja.

"Megbízhatnak Franciaországban, megbízhatnak a franciákban, megbízhatnak bennünk" - hangsúlyozta beszédében az elsőként színre lépő Chirac, aki közvetlenül a sort megnyitó Párizs bemutatkozása után elrepült a skóciai Gleneaglesbe, a G8-csúcstalálkozóra. A NOB-tagok az előadás során megtekintették a küldöttségben helyet kapott világhírű rendező, Luc Besson által készített kisfilmet is, amely a "Játékok szeretete" mottót tükrözte.

A visszafogott francia prezentációval ellentétben New York a szuperlatívuszok metropoliszaként tálalta magát, amely "tökéletes helyszín az ötkarikás játékok számára". Rövid ajánlásában Bush kifejtette, hogy az Egyesült Államok kormánya és a kongresszus mindkét háza teljes mellszélességgel kiáll a rendezés mellett. Bill Clinton volt amerikai elnök felesége, Hillary Clinton felszólalásában közölte, hogy a jelentkezés csak 2012-re szól, utána már a város nem érdekelt a seregszemle lebonyolításában. A delegációval tartó bokszlegenda, a betegsége miatt nehezen mozgó Muhammad Ali ugyancsak részt vett a prezentációban.

Vlagyimir Putyin azt üzente a jelenlévőknek, hogy Moszkva az "olimpiai mozgalom legjobb eseményének" megrendezésére készül. "A cselgáncsozók elnökeként is leszögezem, hogy az orosz nép minden erejével házigazda kíván lenni hét év múlva. Szavatoljuk az összes résztvevő biztonságát" - mondta az államfő. Szavait megerősítette Mihail Fradkov miniszterelnök is, aki kiemelte a pályázat kompakt jellegét, ugyanis a vitorlázás kivételével mind a 28 sportág küzdelmeire a Moszkva folyó partján kerülne sor. A szervezők az 1980-as játékokon igénybe vett létesítményeket hasznosítanák újra.

London magyar idő szerint 8, míg Madrid 10 órakor mutatkozott illetve mutatkozik be Szingapúrban, az eredményhirdetés 13.45-kor várható.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) helyszínkijelölő szavazásain 1986 óta csak kétszer fordult elő, hogy már az első körben eldőlt a nyári, illetve téli játékok rendező városának kiléte.

Az egyik "gyorsított eljárásra" éppen Budapesten került sor 1995-ben, amikor Salt Lake City elsöprő többséggel nyerte el a 2002-es téli seregszemle lebonyolításának jogát. Az amerikai város 54 szavazatot kapott, míg ellenfelei közül Östersund és Sion 14-14-et, Quebec City pedig csupán 7-et.

Hasonlóan sima volt a 2006-os téli olimpia házigazdájának meghatározása is négy éve, Moszkvában. Akkor Torino 53 voksával szemben Sion csak 36-ot tudott felmutatni.

Ami a közelmúltbeli nyári játékok helyszínkijelölő szavazásait illeti, Barcelona 1986-os diadalához három, Atlantáéhoz (1990) öt, Sydneyéhez (1993) és Athénéhoz (1997) négy, míg Pekingéhez (2001) két forduló volt szükséges.