Társoldalunk:

A baseball és a softball lekerült az olimpia műsoráról

2005.07.08. 7:33

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében a baseball és a softball kikerült a 2012-es londoni nyári játékok műsorából.

A szervezet szingapúri kongresszusán a tagok külön-külön szavaztak a jelenlegi 28 sportágról, a programban maradáshoz egyszerű többség szükségeltetett. Az álláspontok kialakításához a NOB programbizottságának értékelése szolgált alapul, a testület a jelentésben 33 szempontot - többek között a népszerűséget, az elterjedtséget és a médiaérdeklődést - vett figyelembe.

A NOB a szövetségek korábbi kérésére nem hozta nyilvánosságra a voksolás pontos végeredményét, csupán azt közölte, hogy mely sportágak nem maradhatnak a programban. A végrehajtó bizottság a májusi ülésén fogadta el azt az érvelést, mely szerint a rangsor közzététele jelentősen megnehezítené a leértékelt sportágak szponzorszerzési esélyeit.

Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kanadai elnöke ezzel együtt a pénteki ülésen mégis az átláthatóság, vagyis a szavazás részleteinek megismertetése mellett érvelt. A Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetsége (ASOIF) egyébként június elején a jelenlegi műsor megtartása mellett tette le a voksát.

A NOB programbizottsága még 2002-ben javasolta a baseball, a softball és az öttusa levételét, az az évi novemberi, mexikóvárosi kongresszuson azonban elhalasztották a döntést. Egyúttal viszont határozat született arról, hogy a megújulás jegyében a jövőben rendszeresen terítékre kerül a program.

Alapelvként fogalmazódott meg: a 10 500-as versenyzői létszámot és a 301 versenyszámot nem lehet túllépni, ami aztán magával vonta, hogy egy sportág csak úgy kerülhet be a műsorba, ha egy másikat kivesznek onnan.

A baseball 1992 óta szerepelt az olimpiákon. Az amatőr korszak után 2000-ben, Sydneyben már pályára léphettek a profik is. A sportág női változata, a softball 1996-ban került fel az ötkarikás játékok műsorába. A versenyszámokat illetően a NOB végrehajtó bizottságának van döntési joga. A vb októberben, Lausanne-ban alakítja ki álláspontját.

A nyári játékokra felvételét kérő öt sportág közül egyik sem kapta meg az előírt kétharmados többséget, vagyis 2012-ben, Londonban 26 sportág versenyeit rendezik meg, s a fallabda, a golf, a görkorcsolya, a karate és a rögbi sem szerepel majd a programban. 

Arról, hogy a műsoron maradó sportágak esetében a versenyszámokat illetően történik-e módosítás, a NOB végrehajtó bizottsága dönt majd ősszel. Az egyes gyűjtősportágak - mint például a vizes sportok - alsportágait, illetve versenyszámok programba iktatását, törlését, valamint a sportágakon belüli versenyzői létszám emelését illetően a NOB vb járhat el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK