Vágólapra másolva!
Bertrand Delanoe, Párizs szocialista polgármestere hétfőn úgy fogalmazott a városi képviselőtestület ülésén, hogy Tony Blair brit miniszterelnök, illetve Sebastian Coe, London pályázati bizottságának vezetője nem tartotta tiszteletben a szabályokat a 2012-es olimpiáért rendezett versengésben.

"Nem csupán azt mondom, hogy elmentek a határig, hanem, hogy át is lépték azt. Győzelmük nem az olimpizmus jegyében született" - vélekedett a városvezető, aki még hozzátette, Párizs kandidáló testülete korábban hozott egy elvi döntést arról, hogy egyetlen olyan lépést sem tesz, melyre a korrupció árnyéka vetülhet, ezért pedig ő maga vállalja a felelősséget.

"Mit mondtak volna önök akkor, ha Párizs ugyan nyer, de korábban botrány lengi körül a pályázatot?" - utalt arra, hogy egyes londoni ajánlatokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) etikailag kifogásolt. A brit főváros áprilisban ingyenes repülő- és vonatjegyeket, valamint 100 dollárig térítésmentes telefonálást helyezett kilátásba a résztvevő sportolóknak, illetve a kísérőknek. Ígéretei között szerepelt még az angliai felkészülési versenyekre történő utazás anyagi támogatása is, illetve az, hogy a paralimpia idején vendégül látná a résztvevők családtagjait. A kínálatcsomagot aztán a NOB rosszallása miatt visszavonta.

"A pályázati anyagot, a szabályok betartását és az etikát illetően nem maradtunk alul Londonnal szemben" - tette hozzá Delanoe. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a NOB 2003-as ajánlásai között az értékelés szempontjaként szerepelt a gigantizmus elkerülésére való törekvés, márpedig - mint azt az elöljáró elmondta - Londonnak az infrastrukturális beruházásokkal együtt értendő költségvetése négyszerese Párizsénak. A városvezető szerint az angolok nem tartották be azt az elvet, hogy menet közben nem kritizálják a másik jelentkező pályázatát.

Delanoe emellett utalt arra is, hogy a múlt szerdai szavazásnál - melynek negyedik fordulójában London 54-50-re nyert Párizzsal szemben - "hiányzott egy-két határos, illetve távolabbi európai ország támogatása". A vitában felszólalók többsége részben vagy teljesen osztotta a polgármester vélekedését, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) frakciójának vezetője, Claude Goasguen azonban "sokkolónak", "tisztességtelennek", "illetlennek" nevezte a kritikákat, és szerinte a felszólalás "rosszindulatú vádaskodás volt egy háború sújtotta várossal szemben, amely mostanában bizonyítja a világnak, hogy semmit sem vesztett bátorságából".

A brit miniszterelnök szóvivője röviden reagált a kritikákra. "Csak azt tudjuk mondani, amit korábban Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, vagyis, hogy London betartotta a szabályokat."