Vágólapra másolva!
Jacques Rogge a hétvégén minden bizonnyal világcsúcsot döntött helyszínváltoztatásban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki a Magyar Olimpiai Bizottság 110 éves évfordulója alkalmából érkezett Budapestre, sajtótájékoztatóról sajtótájékoztatóra rohant, de a zsúfolt programja ellenére sem hagyta ki a délutáni mérkőzéseket a birkózó-világbajnokságon a Papp Laszló Arénában. Sőt, a 66 kilogrammos súlycsoport győztesének, a bolgár Nyikolaj Gregovnak abban a megtiszteltetésben volt része, hogy a NOB első emberétől vehette át az aranyat.

- Hogy tetszett a birkózás?
- Természetesen nem most láttam először, de kifejezetten jól éreztem magam, és be kell vallanom, nagyon tetszett. Látványos, jó hangulatú mérkőzéseket láttam, s most már személyesen is meggyőződtem arról, hogy ennek a sportágnak mindenképpen helye van az olimpia programjában. Egyébként Raphael Martinetti úr, a FILA elnöke végig magyarázta nekem a szabályokat és az újításokat, úgy, hogy egy idő után azt éreztem, még értek is hozzá - mondta mosolyogva az elnök.

- 2012-ben már csak 26 sportág szerepel az olimpia programján...
- Ha arra kíváncsi, hogy veszünk-e fel újabb sportágakat, akkor a válaszom határozott nem. Azért persze, gondolkodunk azon, hogy 2012 után más sportágak is bekerüljenek.

- Mi ennek a feltétele?
- A birkózás jó példa erre. A szabálymódosításokkal látványos, követhető, akciódús és közvetíthető sportág lett belőle. Tehát, a kérdésére válaszolva, az olimpia programjában csak azoknak a sportágaknak van létjogosultsága, amelyek látványosak és sok nézőt vonzanak.

- A NOB-nak mindig sok problémával kell szembenéznie. Mit gondol, kinek volt nehezebb dolga, elődjének a hidegháború alatt dolgozó Juan Antonio Samaranch-nak vagy önnek, akinek a terrorfenyegetés állandó veszélyeivel kell szembenéznie?
- Nem hiszem, hogy össze kellene hasonlítanunk ezt a két valós problémát. Úgy gondolom, hogy Samaranch úr egy jól működő bizottságot hagyott rám, a maga idejében ő is megoldotta a felmerülő problémákat. Azt viszont látni kell, hogy a terrorfenyegetettség olyan veszélyt jelent, amely elől nem bújhatunk el, hanem szembe kell néznünk vele.

- Athén egy viszonylag kis város, ennek ellenére olimpiát rendezett. A 2012-es jelentkezők között viszont csupa metropolisz volt. Van-e esély arra, hogy a későbbiekben ismét egy "kisebb" város rendezzen ötkarikás játékokat?
- Ez elsősorban nem a népesség függvénye, hanem az infrastruktúráé. Athén bebizonyította, hogy egy hárommilliós város is meg tudja rendezni az olimpiát!

(MobilPress)