Vágólapra másolva!
Sokféle tanulmány látott már napvilágot arról, hogy az ikrek a genetikai állományok hasonlósága miatt teljesen azonos fizikai adottságokkal rendelkeznek, s sokszor életük végéig hasonlóan élnek, ugyanolyan foglalkozást űznek. Összeállításunkban a sportvilág híres ikerpárjai közül választottunk ki néhányat, bizonyítva a tételt: a gének valóban nem hazudtolják meg magukat.

A holland labdarúgásban nem jelentett nagy meglepetést, amikor feltűnt a színen a De Boer ikerpár, hiszen az Oranje-drukkerek emlékeiben még élénken élt a '70-es évek ezüstcsapata. A Johan Cruyff vezette, kétszeres vb-második együttesben ugyanis már szerepeltek ikrek, René és Willy van de Kerkhof, előbbi 47 válogatott meccsen 5 gólt ért el, utóbbi ugyanennyi találatot 63 nemzeti mérkőzésen jegyzett.

Ronald és Frank De Boer klub- és válogatott szinten is sok sikert ért el, a nemzeti együttessel Eb- és vb-elődöntőt vívhattak, igaz, mindkétszer elbukták azt: 2000-ben az Eb-n Olaszország, 2002-ben a vébén Brazília ellen. Érdekesség, hogy a testvérek 1995-ben Bajnokok Ligáját nyertek az Ajaxszal, majd együtt szerepeltek még a spanyol Barcelona, illetve a skót Rangers csapataiban is.

Forrás: EPA

Frank és Ronald De Boer

A svéd futball híres ikerduóját Andreas és Thomas Ravelliben tisztelhetjük. Előbbi 1980-89 között 42 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban (s szerzett két gólt), utóbbi 1981-97 között 143 alkalommal öltötte magára a háromkoronás mezt, ezzel a vb-bronzérmes kapus a mai napig csúcstartó hazájában.

Kevesebben ismerhetik Jorge és Julio Dely Valdest, a panamai labdarúgó-válogatott 38 éves testvérpárja közül utóbbi szerepelt Európában, s erősítette a Cagliari, a Paris Saint-Germain, a Real Oviedo és a Málaga gárdáját. Ikertestvére, Jorge a dél-amerikai évek (Argentína, Uruguay, Chile) után a japán J-League-ben próbálkozott, majd szerepelt az amerikai bajnokságban (MLS), a Colorado Rapids együttesében is.

Ha a jelenlegi bajnokságokat vizsgáljuk, akkor a Serie A ebben a kategóriában kiemelkedik: Damiano és Cristiano Zenoni, illetve Antonio és Emanuele Filippini révén ugyanis két ikerpárt is lehet találni. Zenoniék számára nem okozott gondot a különválás (Damiano az Udinesében, Cristiano a Sampdoriában futballozik), Filippiniék viszont a Brescia és a Lazio után ezúttal is egy csapatban, a Trevisóban játszanak.

Ugyancsak híresek a CSZKA Moszkva válogatott labdarúgói: Vaszilij és Alekszej Berezuckij egyaránt 1982. június 20-án született.