Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az olasz kormány közötti, a jövő évi torinói téli játékok kapcsán kipattant vita, a női ökölvívás és egyéb számok 2012-es műsorba kerülése, valamint Jerome Young hat éve húzódó doppingügye lesz többek között terítéken a NOB végrehajtó bizottságának szerdától péntekig tartó lausanne-i ülésén.

A NOB szeretné elérni, hogy a február 10. és 26. közötti olimpia alatt függesszék fel azt a szigorú helyi törvényt, miszerint a doppingvétségen ért sportoló bűncselekményt követ el, így le lehet tartóztatni. Az olasz kormány viszont úgy látja, nem indokolt a rendelkezés ideiglenes hatályon kívül helyezése.

"Egy állam törvényeit nem lehet csak úgy bizonyos időre felfüggeszteni" - mondta még hétfőn Gianni Petrucci, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke. "Ha valaki a szigorú szabályozás miatt nem jön el az olimpiára, akkor ez azt jelenti, hogy az illető doppingolt, és semmi keresnivalója nincs a játékokon."

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy érvel, a kabinet megszegi azt a szerződést, amit a torinói házigazdák a rendezési jog megszerzésekor aláírtak: ebben vállalták, hogy magukra nézve kötelezőnek fogadják el a NOB szabályzatát. Doppingügyekben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) előírásai az irányadóak, ezek alapján azonban nem lehet büntetőeljárást kezdeményezni a doppingvétségen ért versenyzőkkel szemben.

Nem csak ez az egyetlen ügy, amiely beárnyékolja a torinói játékok előkészületeit. Nemrégiben derült ki, hogy a remélt állami támogatás megkurtítása miatt nem lehet látványos show keretében megtartani november 2-án, az olimpia rajtja előtt 100 nappal tervezett, a hivatalos visszaszámlálást elindító műsort.

A 2012-es londoni ötkarikás játékok műsorára új számok kerülhetnek fel, mivel a júliusi szingapúri NOB-közgyűlésen a küldöttek arról szavaztak, hogy a baseball és női változata, a softball kerüljön ki a programból. Esélyes a női boksz, bár a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetségnek (AIBA) van még egy kényes ügye a NOB-bal: utóbbi az athéni pontozási botrány miatt befagyasztotta az AIBA-nak járó 9 millió dollárt.

Az 50 méteres hát-, mell- és pillangóúszás, nyílt vízi úszásban a férfi 10 és 25 km, valamint a női 5 és 25 km kerülhet még be a londoni programba. A női akadályfutók is reménykedhetnek, az atlétikában ugyanis ez az egyetlen szám, amelyet (jelenleg) nők nem űznek az olimpián. A női 3000 méteres akadályfutás az idei helsinki világbajnokságon debütált.

Jerome Young amerikai atléta hat éve óta tartó doppingügyének lezárására is törekszik a NOB végrehajtó testülete. A klasszis az 1999-es bajnokságon szteroiddal doppingolt, azonban hazája szövetsége nem tiltotta el, így indulhatott a 2000-es sydneyi olimpián, ahol a 4x400 méteres váltóval aranyérmes lett. Az előfutamban maga is futott, a döntőben viszont nem. Young vétke amúgy csak 2003-ban derült ki. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szerint Youngnak kétéves eltiltást kellett volna kapnia, és ezért utólag kizárta a győztes amerikai váltót. Ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) júliusban úgy határozott, csak a doppingoló atlétát kell büntetni, így az Egyesült Államoknak vissza kell kapnia aranyérmét.

A NOB végrehajtó bizottsága a kolumbiai Maria Luisa Calle pályakerékpáros doppingolás miatt elvett bronzérmének visszaadására is rákényszerül a CAS múlt heti verdiktje révén. A női pontversenyben harmadik helyen zárt bringás vizeletében serkentőt találtak, ám Calle hosszú jogi procedúra végén bizonyította, hogy a teljesítménynövelő a migrénes fejfására engedéllyel szedett gyógyszerrel került a szervezetébe.