Társoldalunk:

Aján lemondott a MOB főtitkári posztjáról

2005.11.04. 16:07

Lemondott a Magyar Olimpiai Bizottságban betöltött főtitkári tisztéről Aján Tamás, akitől az elnökség október 21-én megvonta a bizalmat. A bejelentésre a MOB vezető testületének pénteki ülésén került sor.

Az olimpiai bizottság MTI-hez eljuttatott közleménye úgy fogalmaz: "Aján Tamás - aki 1989-től a legutóbbi időszakig, csaknem 17 éven keresztül közmegbecsüléssel látta el a MOB főtitkári teendőit - az elnökség november 4-én tartott ülésén bejelentette: az eddig betöltött funkciójától visszavonul."  

A MOB elnöksége két hete, a súlyemelőket érintő athéni doppingügyekkel összefüggésben tett nyilatkozataira hivatkozva vonta meg egyhangúlag, 15-0-s szavazati aránnyal a bizalmat Ajántól.  

"A MOB elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a főtitkár visszavonulása nincs összefüggésben az athéni doppingügyekkel. A MOB elnöksége Aján Tamással összhangban megállapította, hogy a főtitkár körül kialakult bizalmatlan légkört politikai szempontok nem motiválták. Aján Tamás számos tekintélyes nemzetközi feladatot tölt be, a sokirányú elfoglaltsága újabban megnehezítette a főtitkári teendők maradéktalan ellátását" - olvasható a MOB-tájékoztatóban. 

Az elnökség pénteken egyhangúlag úgy döntött, hogy a közgyűlésnek javasolja: az új főtitkár megválasztásával párhuzamosan adományozza Aján Tamásnak a MOB tiszteletbeli főtitkári címét. A testület ezen túlmenően javasolja, hogy Aján Tamás továbbra is lássa el a Magyar Olimpiai Akadémia elnöki tisztét.  Az új főtitkár megválasztására a november 26-i közgyűlésen még nem kerülhet sor, mivel a voksolást minimum 30 napos határidővel kell kiírni. A távirati iroda információja szerint a MOB-apparátusnak vélhetőn januárban lesz majd új vezetője, akkorra ugyanis a téli olimpiával összefüggő kérdések, illetve a költségvetés megvitatása miatt amúgy is közgyűlést kellene összehívni. 

A pénteki elnökségi ülésen elhangzott, hogy a MOB ez évre tervezett szponzori bevétele - 161 millió forint - már szeptember 30-ra realizálódott, ami a testület megítélése szerint arra utal, hogy a támogatók az athéni doppingesetek dacára nem fordultak el a testülettől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK