Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének az az álláspontja, hogy a megválasztásra kerülő MOB-főtitkár társadalmi munkában végezze feladatát, amellett más hazai sportági szakszövetségben elnöki vagy főtitkári feladatot nem láthat el.

A testület pénteki ülésén szögezte le ezt, amikor megtárgyalta a december 17-re meghirdetett MOB-közgyűlés kiemelt napirendi pontjait. Új főtitkárra azért van szükség, mert az elnökség október 21-i ülésén megvonta a bizalmat Aján Tamástól, aki november 4-én lemondott. Számára a tiszteletbeli főtitkári cím létrehozását javasolja a MOB-grémium a közgyűlésnek.

Péntekig Faragó Judit, a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára, Molnár Zoltán, a MOB jelenlegi ügyvezető igazgatója, Császári Attila, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, MOB-alelnök, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, az Európai Vívószövetség alelnöke, valamint Szabó Bence, a vívóválogatott távozó szövetségi kapitánya jelezte, hogy érdekli a főtitkári poszt.

Faragó és Molnár fizetett főállásban, Császári mellékállásban látná el a tisztséggel járó feladatokat, míg Sinka és Szabó mindkét felállásban vállalná a megbízatást. Kamuti csütörtökön erősítette meg korábbi kijelentését, amely szerint megválasztása esetén teljes munkaidőben, de társadalmi munkában, jelképes összegért, havi egy forintért végezné a munkáját, egyúttal pedig - fairplay-bizottsági funkcióját kivéve - valamennyi hazai és nemzetközi társadalmi megbízatásáról lemondana, illetve szerződéses munkaviszonyait felmondaná.

A MOB elnökségének szándékában állt meghallgatni a csütörtökön megalakult Budapesti Olimpiai Mozgalom beszámolóját, mielőtt törekvéseivel kapcsolatosan kifejezésre juttatja álláspontját. A szervezet képviselői 13 órára kaptak meghívást, de a MOB illetékesei előzetesen jelezték, az első napirendi pont tárgyalása elhúzódhat.

A Budapesti Olimpiai Mozgalom nevében 14 órakor a MOB elnökségének beküldtek egy levelet, amelyben a mozgalom vezetői közlik, hogy nem tudtak tovább várni, távoztak, de változatlanul kérik a szervezet támogatását.

A MOB elnöksége úgy döntött, hogy véleménye megfogalmazása előtt más időpontban továbbra is igényt tart a Budapesti Olimpiai Mozgalom szándékainak megismerésére. Ugyanakkor az elnökség leszögezte, hogy egy mindenkori olimpiai kandidálás három pilléren nyugszik: a kormánygarancián, a rendező város szándékán és a MOB szakmai támogatásán.