Vágólapra másolva!
Noha az athéni doppingesetek nyomán felmerült, hogy a támogatók esetleg elfordulnak a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB), Molnár Zoltán ügyvezető igazgató a testület elnökségének pénteki ülésén jelezte: a szponzori bevételeket illetően jócskán túlteljesítették a várakozásokat, így idén a MOB különböző formában 160 millió forinttal tudja támogatni a magyar sportot a saját forrásaiból.

Az olimpiai bizottság tájékoztatása szerint sportolók, szakemberek, szövetségek, egyesületek pályázati úton nyerhetnek el pénzeket, a 30 milliósra duzzadt Életút-program pedig a felsőoktatási képzésben részt vevő versenyzők tandíjához való hozzájárulás mellett a fiatal sportolókat nevelő középiskoláknak is juttathat pénzeket.

A több mint négyórás megbeszélésen először a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) képviselői adtak tájékoztatást a civil szerveződésről, annak munkájáról, céljairól. A MOB közleményében ezzel kapcsolatban leszögezi, teljes mértékben támogatja azt, hogy Budapest valamikor a jövőben ötkarikás játékokat rendezhessen, ennek érdekében a soron következő közgyűlésén, január 28-án együttműködési szerződést köt majd a BOM-mal. Az elnökség valamennyi jelen lévő tagja kérte Szalay-Berzeviczy Attilát, a BOM vezetőjét, hogy nevüket tüntessék fel a mozgalom mögött álló magánemberek névsorában.

A torinói téli olimpiával kapcsolatosan elhangzott, hogy jelenleg 16 sportoló kvalifikálta magát, de január 31-ig még hatan - a bobos négyes, egy női biatlonos és egy női gyorskorcsolyázó - szintén a csapat tagjává válhat. Füleky Andrással, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) jelen lévő elnökhelyettesével egyetértésben a testület megállapította, hogy mind a MOB, mind az NSH mindent megtett és a rajtig megtesz annak érdekében, hogy Torinóban egyetlen magyar sportolónak se legyen doppingügye. A hazai mintavételt végző orvoscsapat tagjai kicserélődtek, igaz, az ellenőrzés struktúrája még az athéni játékokat megelőző időszakot idézi. Ugyanakkor elhangzott, ez már csupán átmeneti állapot, mivel a kormányzat előtt van a doppingstratégia, amely új alapokra helyezi és a nyugat-európai modellhez igazítja a hazai doppingellenőrzést. Mindazonáltal a bécsi labor bevonásával elvégzendő ellenőrzések, illetve a résztvevőkkel aláíratott, komoly szankciókat kilátásba helyező szerződések garanciát jelenthetnek arra, hogy nem ismétlődnek meg az athénihoz hasonló - a tavalyelőtti nyári játékokon öt magyar doppingvétségben megtestesülő - problémák.

Az is elhangzott, az esetleges pozitív eset elsősorban a sportoló, illetve az őt felkészítő szakemberek felelőssége, nem pedig az állami vagy az olimpiai sportvezetésé, mert ahogy Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető fogalmazott: "Ha valaki később karambolt csinál, azért nem lehet elmarasztalni az autósiskola oktatóját."