Vágólapra másolva!

A NOB a kisebb sportnemzeteket is támogatja

Az ötkarikás mozgalom továbbfejlődéséhez megfelelő források állnak rendelkezésre, ennek jegyében több mint 300 millió dollárral tudjuk támogatni a kisebb nemzetek szervezeteit - hangzott el Szöulban a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) 15. közgyűlésén, amelynek zárónapján a 201 bizottság 300 képviselője - így Kamuti Jenő MOB-főtitkár - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságával közös ülést tartott.

A Jacques Rogge NOB-elnök vezetésével lezajlott közös tárgyaláson egyhangúlag elfogadott határozat szerint a nyári játékok műsorán 15-25 sportág szerepelhet. A műsort minden olimpia után felülvizsgálják, így 2009-ben a 2016-os seregszemlén szereplő sportágakról határoznak. A döntéshez egyszerű többség elegendő. Új sportágat csak a jelenleg műsoron lévők törlésével lehet felvenni. A sportágak értékelésénél mindenekelőtt az általános elterjedtséget, a létesítményigényt és a fiatalok érdeklődését veszik figyelembe.

A saját bevételek növelése érdekében hatékonyabb marketingtevékenységre hívják fel a nemzeti bizottságok figyelmét. Ezzel az úgynevezett TOP-program tapasztalatainak követését ajánlják, és a NOB a maga részéről készen áll arra, hogy segítségképpen nemzetközi tanfolyamokat, továbbképzéseket rendezzen. A legfőbb támogatóként tehetős világcégeket felsorakoztató NOB TOP-programjának bevétele a korábbi négy évhez képest 20 százalékkal emelkedett, ennélfogva a kisebb nemzetek olimpiai mozgalmait több mint 300 millió dollárral támogatják.

Többórás eszmecsere folyt a nemzeti bizottságok és a kormányok együttműködéséről, a bizottságok önállóságának és függetlenségének védelméről. A NOB jogi védelmet ígért a sérelmet szenvedett testületeknek, s a két vezető, Vasquez-Rana ANOC-elnök és Jacques Rogge irányításával különbizottságot hozott létre az esetleges panaszok kivizsgálására, orvoslására.

Szöulban állást foglaltak az olimpia értékeinek megőrzése, a hagyományápolás, valamint az olimpiai játékok versenyeinek jövőbeni tisztasága, a becsületes küzdelem, a fair play tisztelete, a doppingellenes küzdelem következetes folytatása mellett. Ez utóbbit illetően a nemzeti olimpiai bizottságokra az a feladat vár, hogy szorgalmazzák: kormányaik csatlakozzanak a doppingellenes nemzetközi kódexhez, amelyet az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi szervezete is megerősített, s aminek alapján az esetleges doppingeseteknek jogi úton történő kivizsgálására és a felelősségre vonásra megfelelő törvényi háttér állhat rendelkezésre.

Kamuti Jenő a tanácskozás leginkább "magyaros" motívumáról elmondta: ha hivatalosan nem is, de a magánbeszélgetéseken kitűnt, hogy máris több város érdeklődik egyre komolyabban a 2016-os nyári játékok rendezése iránt. Nevezetesen Rio de Janeiro, Fokváros, Róma, Prága, továbbá Japánból Tokió és Fukuoka, Spanyolországból Madrid és Barcelona, az Egyesült Államokból pedig többek között New York. Vagyis máris erőteljes a konkurencia, amellyel a tíz év múlva esedékes olimpia házigazdájaként szintén szóba jövő Budapestnek számolnia kell.