Vágólapra másolva!
Világsztárokról, sportvezetőkről és orvosokról derült ki az elmúlt hetekben, hogy doppingvétséget követtek el.

Június 27-én kapta meg az eredetileg negyedik helyen végzett Németh Roland a 2002-es Európa-bajnokság 100 méteres síkfutó számának bronzérmét, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingvétség miatt megfosztotta első helyétől az eltiltását azóta már letöltött, s visszatért brit Dwain Chamberst. "Jó érzékkel" éppen ezen a napon tartott Párizsban konferenciát "Doppingválság a sportban" címmel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), valamint több nemzetközi sportszövetség.

Június 30-án két évre eltiltották a versenyzéstől Corran Hocking ausztrál súlyemelőt, akinek szervezetében a tiltott szerek közé tartozó serkentőt, benzylpiperazint (BZP) találtak. Ekkor tette közzé a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy a németországi világbajnokság valamennyi ellenőrzése negatív eredményt hozott - ez a vizsgált terminus gyakorlatilag egyetlen jó híre.

Közvetlenül a Tour de France profi kerékpáros körverseny július 1-jei rajtja előtt hozták nyilvánosságra, hogy a spanyolországi doppingbotrány kapcsán 73 személy ellen folyik eljárás, és érintettség miatt nem engedik rajthoz állni a világ legrangosabb viadalán többek között a német Jan Ullrichot, az olasz Ivan Bassót, a spanyol Oscar Sevillát, valamint Joseba Belokit. A szálakat doktor Eufemiano Fuentes mozgatta, ő tartotta a kapcsolatot a kerekesekkel, és a vád szerint ellátta őket tiltott teljesítményfokozókkal. Később az ártatlanságát hangoztató Ullrichhal szerződést bontott klubja, a T-Mobile.

Július 4-én a doppingszerek új generációjához tartozó készítménnyel - prosztanazollal - akadt fenn a vizsgálaton az oroszok olimpiai bajnok súlyemelője, Dmitrij Beresztov. Két héttel később a junior Európa-bajnok Jevgenyij Piszarjov bukott le. Nyikolaj Parhomenko, a sportág orosz szövetségének elnöke kijelentette: tart egy esetleges harmadik esettől, mert akkor a szervezetet akár két évre is kitilthatják a nemzetközi porondról, és akkor veszélybe kerül a pekingi olimpián való részvétel. Meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Kommerszant című moszkvai lap azt írta, hogy van még egy további orosz súlyemelő doppingeset is...

Július 10-én hozták nyilvánosságra, hogy Aziz Zakari ghánai sprinter áprilisi tesztje pozitív lett. Július 12-én a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az eredetileg kiszabott nyolcról két évre csökkentette a doppingoláson ért teniszező, Mariano Puerta eltiltását, az argentin játékos így akár már jövőre visszatérhet a pályára. Hasonlóan járt Abel Xavier portugál labdarúgó, akinek a CAS hat hónappal csökkentette az eredetileg másfél éves eltiltását.

Ugyanezen a napon derült ki, hogy doppingoláson érték Natalja Szadovát, a 2004-es athéni olimpia női diszkoszvető számának orosz aranyérmesét. A kiválóság nem kérte a B-próba elvégzését, elfogadta a kétéves eltiltást. A 34 éves atléta a májusi, hengelói viadal után szolgáltatott pozitív mintát, a szervezetében anabolikus szteroidot találtak.

Július 14-én bejelentették, hogy három versenyzőnek is pozitív lett a doppingtesztje az áprilisban rendezett uruguayi országúti kerékpáros körversenyen. Az argentin Hernan Cline és a hazai közönség előtt szerepelt Nestor Pias, valamint Luis Martinez bukott meg az ellenőrzésen, kettejük szervezetében anabolika, a harmadiknál pedig kokain nyomaira bukkantak.

Július 20-án egy új sportág, a biliárd is bizonyítottan "fertőzötté" vált: három svájci profit sújtottak eltiltással doppinghasználat miatt. Rico Guerriero, Eric Marendaz és Vincent Ortiz május 13-án, az országos bajnokságon bukott le, miután szervezetükben a marihuána és a hasis hatóanyagaként ismert kannabiszt találtak. A svájci fegyelmi kamara mindegyiküket hat hónapra száműzte a hivatásos versenyekről.

Egy nappal később doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott az egyik leghíresebb ausztrál rögbis, Wendell Sailor. A hazájában sztárként kezelt kiválóság szervezetében kokain nyomaira bukkantak az április 16-i bajnoki mérkőzés után.

Július 22-én négy doppingvétség miatt az Indiai Súlyemelő Szövetséget egy évre felfüggesztette a nemzetközi szövetség.

Július 27-én aztán "robbant a bomba": kiderült, hogy a Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis is doppingolt. A 17. szakaszon aratott győzelme után ellenőrizték, és szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint. Landis az ártatlanságát hangoztatja, ám ha bűnösnek találják, ő lesz a Tour történetének első bajnoka, akit megfosztanak címétől. Ha ez bekövetkezik, az eredetileg másodikként záró spanyol Oscar Pereiro Sio lesz a győztes.

Július 29-én egy újabb világsztár, a 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója, az amerikai Justin Gatlin jelentette be: fennakadt az áprilisi 22-i doppingvizsgálaton tesztoszteronnal. Mivel neki korábban, még 2001-ben volt egy lebukása, így örökös eltiltás fenyegeti.

Ezen a napon jelentették be azt is, hogy a francia futó, Nordine Gezzar szervezetében nandrolon nyomaira bukkantak, és kétéves eltiltásra számíthat.