Vágólapra másolva!
Vass Károly, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja kedden részleteket ismertetett a MOB hétfői, zárt ajtók mögött tartott rendkívüli elnökségi üléséről.

Vass a következőket mondta: "Az öt és fél órás rendkívüli elnökségi ülésen a 18 elnökségi tagból az összejövetelt indítványozó 10, éppen a MOB egységének fenntartása érdekében nem szavazta le az elnököt, nem indítványozott rendkívüli közgyűlést, hanem kompromisszumot kötött vele" - mondta a sportvezető. "Schmitt Pál a zárt elnökségi ülésen bejelentette, hogy legkésőbb 2006. december 9-ig, a soron következő rendes közgyűlésig lemond; visszavonhatatlan szándékát írásban a négy alelnöknek átadja. Az elnökség ennek alapján méltányosságból hozzájárult ahhoz, hogy Schmitt Pál a hírt maga, az általa megválasztott időpontban, de a vállalt határidő előtt jelentse be. Abban is megegyeztünk, hogy a médiát az ügyben az elnök tájékoztatja. Tudomásom szerint az alelnökök és a felügyelő bizottság elnöke még Schmitt Pál szobájában ült, amikor már egy neve nincs informátor jóvoltából híre ment, hogy az elnök lemondott. Ez önmagában is lehangoló. Ezt követően pedig jöttek a cáfolatok, hogy az egészből egy szó sem igaz. Nos, ez az a pont, amikor már képtelenség hallgatni. Egy kegyes csalásban még benne vagyok, de hazudozni nem fogok."

Az elnökség tagjai a több mint ötórás tanácskozásukon abban maradtak, hogy Schmitt Pál elnök a decemberi rendes közgyűlésig meghozza végső döntését saját jövőbeli szerepvállalásáról. A jelenlévők megállapodtak abban is, hogy a történtekről nem nyilatkoznak, s a konklúziót az elnök ismerteti a nyilvánossággal.

Az előző napi MOB-ülés végén Schmitt Pál - már az újságírók jelenlétében -, az elfogadott közleményt ismertetve azt mondta, az elnökség felkérte őt, hogy fontolja meg elnöki szerepvállalását. "A december 9-ei határidőig, az akkori közgyűlésig meghozom a végső döntést saját szerepvállalásomról" - jelentette ki. A MOB elnökségének egyik magát megnevezni nem kívánó tagja ugyanakkor azt közölte, hogy a testület méltányosságból mellőzte a Schmitt Pál távozását ösztönző szavazást. Hozzátette, az elnök a kompromisszumos megállapodásnak megfelelően írásban rögzítette, hogy december 9-ig bejelenti lemondását.

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára kedden azt közölte, hogy a testület elnökségének hétfői ülése után sehol sem tett olyan kijelentést, amely szerint "az elnök szavát adta, hogy december 9-ig lemond tisztségéről".A távirati iroda hétfőn a MOB-ülésről szóló beszámolójában, a Klubrádió Kontra című adásában megszólaltatott Csötönyi Sándor és Kamuti Jenő kijelentéseit is idézte. A rádió honlapja szerint "Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a sajtóértesülésekre reagálva azt mondta: az elnök szavát adta, hogy legkésőbb december 9-ig lemond tisztségéről, mint mondta, Schmitt Pálnak vitathatatlanok az érdemei, de maga is tisztában van azzal, hogy rengeteg elfoglaltsága van - fogalmazott Kamuti Jenő."