Vágólapra másolva!
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB tagjaihoz fordult levélben, amelyben október 14-re soron kívüli közgyűlés összehívását kéri. A MOB honlapján olvasható felhívásban Schmitt így fogalmaz: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Schmitt emlékeztet arra, hogy a tagság egy része elégedetlen az augusztus 7-i rendkívüli elnökségi ülés után nyilvánosságra hozott állásfoglalással, mivel egymásnak ellentmondó hírek szivárogtak ki arról, lemond-e posztjáról vagy sem.

"Néhányan a megállapodás után is újult aláírásgyűjtésbe kezdtek olyan tartalommal, amelyben már nem az én politikai szerepvállalásom, hanem a társadalmi munkában végzett MOB vezetői munkám mennyisége és minősége lett megkérdőjelezve - ahogyan a mellékelt aláírásgyűjtő ív mutatja - más szóval az érdekérvényesítő képességem.

E mellett már magam sem mehetek el szó nélkül. Most én vagyok az, mint a MOB elnöke, aki kezdeményezi, hogy igenis öntsünk tiszta vizet a pohárba! A megméretést - ebben a ciklusban immár harmadszor - magamon kívánom kezdeni, de elvárom, hogy azok, akik ezt a káoszt, rendbontást, az elnökségi ülés bojkottálását és a tagság egységének megbontását előidézték, szintén méressék meg magukat. Hangsúlyozni kívánom, hogy a megállapodást, amely 18 elnökségi tag között köttetett, nem én szegtem meg.

Korábban a december 9-i MOB közgyűlést jelöltem a személyemre vonatkozó döntés meghozatalának időpontjára. Tettem azt azért, mert december 9-én már lehet látni a költségvetés fő összegeit, amelynek eddig példátlanul alacsony voltát néhányan az én MOB elnöki jelenlétemmel kötötték össze. Ezt természetesen nem vagyok hajlandó felvállalni, de ahhoz, hogy valóban tisztán lássunk, tiszta lappal kell induljunk. Helyre kell állítsuk a megbontott egységet és a közös hitet, akaratot az olimpiai eszme mellett - olvasható többek között a minden MOB-tagnak megküldött levélben.

Július 12-én aláírásgyűjtés kezdődött Schmitt Pál leváltása érdekében, majd augusztus 7-én rendkívüli elnökségi ülést tartott a MOB, hogy tisztázza a kialakult helyzetet. Ezt követően a tagok egy része rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte szeptember 2-ára, most pedig a MOB-elnök maga kéri ezt október 14-re. A rendkívüli közgyűlés összehívásához legalább 55 tag aláírása szükséges.