Társoldalunk:

Továbbtart a MOB-mizéria

2006.08.24. 15:27

Szekeres István MOB-tag csütörtökön átadta - Kamuti Jenő főtitkár távollétében - Molnár Zoltán ügyvezető igazgatónak azt az indítványt, amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság tagjainak egyharmada rendkívüli közgyűlés összehívását kéri szeptember 2-ra.

"A rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontjának oka és célja: a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítása, valamint biztosítása és mindezek érdekében a MOB elnökének visszahívása" - olvasható az indítványban.

"...Kérem, hogy T. Főtitkár Úr, illetve a MOB-iroda a rendkívüli közgyűlésről, annak okáról és céljáról még a héten a MOB teljes tagságát hivatalosan tájékoztatni szíveskedjék. Közös érdekünk, hogy a rendkívüli közgyűlésen minél többen részt vehessenek, így a tagság jelenléte ne ütközzön akadályba. Fontosnak tartjuk előre egyeztetni, hogy ki vezesse a rendkívüli közgyűlést, hiszen abban biztosak vagyunk, hogy aligha tenné és tehetné Schmitt Pál, amikor a visszahívása az egyetlen napirend."

Szekeres ugyanakkor jelezte, lát reményt arra, hogy a rendkívüli közgyűlés összehívása megelőzhető, amennyiben az elnökség összeül és világosan kommunikálja, mi történt az augusztus 7-i rendkívüli vezetőségi ülésen. Hozzátette, az erről kiadott közlemény nem fedi a valóságot, mivel egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot, holott az elnökségi ülés határozatait az alapszabály szerint közzé kell tenni.

Az ülésen - a hivatalos tájékoztatás szerint - arra a kompromisszumra jutottak a jelenlévők, hogy Schmitt Pál a decemberi rendes közgyűlésig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról, a tanácskozás után azonban egy magát megnevezni nem kívánó elnökségi tag azt mondta, Schmitt írásban vállalta, hogy december 9-ig lemond. Ezt másnap Vass Károly elnökségi tag is megerősítette.

Az alapszabály szerint előbb hitelesíteni kell az aláírásokat, illetve meg kell vizsgálni a rendkívüli helyzet indoklását, majd ha ez megtörtént, 15 napos határidővel - az elnökkel egyeztetve - ki kell jelölni a tanácskozás időpontját.  Ez lehet a kezdeményezők által javasolt szeptember 2-i, de a rendelkezésre álló bő két hétben akár más nap is. Az eredetileg megjelölt napirendi ponton kívül újabbat a közgyűlés időpontjában, a helyszínen csak kétharmados szavazati aránnyal lehet programba illeszteni.

Kedden Schmitt Pál "öntsünk tiszta vizet a pohárba" mottóval szintén soron kívüli közgyűlést szorgalmazott október 14-re, jelezve, azt várja, hogy az ő szerepének megvitatása mellett azok is méressék meg magukat, akik a tagság egységének megbontását a jelenlegi káoszt előidézték.

Kamuti Jenő főtitkár szerdán azt mondta, a MOB-elnök kezdeményezése nyomán akár egy másik soron kívüli közgyűlést is tarthatnak, amennyiben összejön a szükséges mennyiségű aláírás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK