Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki rendkívüli közgyűlése úgy döntött, hogy nem hívja vissza elnöki posztjáról Schmitt Pált. A jelen lévő 141 tag közül 69 szavazott igennel és szintén 69 nemmel, 3 pedig tartózkodott. A közgyűlés berekesztésekor több tag jelezte, hogy a döntetlen eredmény miatt új szavazást kellett volna elrendelni.

Óriási médiaérdeklődés közepette - húsz perc késéssel kezdődött a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlése a Thermal Hotel Heliában. A közgyűlés egyetlen napirendi pontja "a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítása, valamint biztosítása és mindezek érdekében a MOB elnökének visszahívása" volt.

Schmitt Pál MOB-elnök 30 perces megnyitóbeszéde végén felajánlotta lemondását. Az elmúlt időszak eredményeit felidézve kijelentette, hogy egy olyan évben érte őt támadás, amely az egyik legsikeresebb a MOB történetében. Felidézte, hogy sikeres téli olimpián és magyar éremesőt hozó hazai rendezésű Európa- és világbajnokságokon van túl a magyar sport. A marketingeredményeket említve kiemelte, hogy a MOB eddigi bevételei ezen a téren meghaladják a 300 millió forintot.

A júliusban ellene indult aláírásgyűjtést alkotmányellenesnek és diszkriminatívnak nevezte, mivel az politikai szerepvállalásának jogosságát kérdőjelezte meg szerinte. "Elvártam volna, hogy valaki akár egyszer is, de figyelmeztessen, ha rossz úton járok, ha keveset vagyok itt. De nem hallottam ilyen visszajelzést. Mindezek ellenére kész vagyok megméretni magam" - mondta Schmitt.

A testületet 1989 óta irányító sportdiplomata ezután átadta a közgyűlés levezetési jogát Gémesi György alelnöknek. A napirendi pont ismertetése után a közgyűlés úgy döntött, öt percben korlátozza a hozzászólások idejét.

Rövidre sikerült a hozzászólások sora, ezután viszont zavar keletkezett a szavazás során. Két hozzászólást követően Gyenesei István azt javasolta, hogy a közgyűlés további vita nélkül szavazzon, elfogadja-e Schmitt Pál lemondását. Ezt a tagság 61 százalékban támogatta.

A szavazógépek kiosztásánál kiderült, hogy immár 140 tag van jelen. A voksolásnál 66-an igennel, 61-en nemmel válaszoltak arra, hogy elfogadják-e a lemondást, hárman tartózkodtak. Így csak 130-an szavaztak, ezért újabb névsorolvasás kezdődött, aminek során ezúttal 136 tagot regisztráltak, viszont 141 szavazógépet osztottak ki. Ezért a közgyűlés úgy döntött, hogy papíron szavaz a kérdésről.

A szavazás során testületet Schmitt mellett 69, ellene szintén 69 küldött szavazott, hárman tartózkodtak. A közgyűlés berekesztésekor több tag jelezte, hogy a döntetlen eredmény miatt új szavazást kellett volna elrendelni. A MOB alapszabálya ugyanis kimondja, hogy a közgyűlés döntéseit a jelenlévők több mint felének egyhangú (igen, vagy nem) szavazatával hozza. Szavazatazonosság esetén a vitát folytatni kell és a voksolást egy alkalommal megismételni. Amennyiben az újabb szavazás is döntetlen eredményt hoz, a témát le kell venni a napirendről. Gémesi György levezető elnök viszont úgy értékelte az eredményt, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést.

Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója szerint nem kellett volna újraszavazást elrendelni. Szerinte az alapszabály a tisztségviselők megválasztásáról egyértelműen fogalmaz: az a személy tekintendő megválasztottnak - illetve akkor kell visszahívni -, ha a szavazók ötven százaléka, plusz egy fő ezt kívánja. Hozzátette, többek olvasatában 72 - és nem 71 - voksra lett volna szükség Schmitt Pál leváltásához. "141-en szavaztak, ennek a fele 70 és fél, ám ezt felfelé kell kerekíteni, hiszen 70-nél biztosan nincs meg az ötven százalék. Így 71 plusz 1 fő kellett volna az elnök úr visszahívásához. Amennyiben az elektronikus szavazás működött volna, akkor az alapján a három tartózkodó sem támogatta a visszahívást. A kezdeményezés elbukott" - mondta Molnár Zoltán.

Schmitt Pál is úgy véli, ő győzött. "Szoros eredmény volt, de nyertem, vívónyelven úgy mondanám, hogy 5-4-re bizonyultam jobbnak. Remélem, ezután akik ellenem léptek fel részben politikai, részben más indíttatásból, félreteszik az ellentéteket, mivel immár harmadszor választottak meg titkos szavazással elnöknek. Izgultam, mint a versenyen a szavazás során, de ez így volt fair, az ember méresse meg magát" - mondta Schmitt a voksolás után.

"Az én érdekérvényesítési képességem nem romlott, ez a szavazás pedig megerősített tisztségemben, kész vagyok Pekingig folytatni a munkát. A célom továbbra is jól képviselni az olimpiai család érdekeit. Mindenkit biztatok, hogy ne mondjon le, a következő időszak feladata lesz, hogy megszüntessük a megosztottságot a MOB-on belül és elássuk a csatabárdot."