Vágólapra másolva!
Kína tiltott teljesítménynövelő szereket exportál, miközben a következő nyári olimpia házigazdájaként óriási a felelőssége, hogy a sportot megtisztítsák a doppingtól - jelentette ki Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke pekingi látogatásakor.

A szókimondó vezető a pekingi sportegyetemen tartott beszédében hangsúlyozta: Kína azon országok között található, amelyek doppingszereket forgalmaznak szerte a világban.

"Amikor itt járok, minden alkalmat megragadok, hogy tájékoztassam a vezetőket, az illetékes hatóságok kapjanak nagyobb hatalmat, ugyanis Kínának a tiltott szerek elleni küzdelemben az élre kell állnia mint olimpiai házigazda. Mint rendező, fokozatosan nagy a felelőssége ebben, és meg kell mutatnia a világnak, hogy doppingmentessé igyekszik tenni a sportot" - fogalmazott Pound, akit a pekingi sportegyetem díszdoktorává avattak, s ezenkívül felkereste a helyi akkreditált doppinglaboratóriumot.

A 2008-as nyári ötkarikás játékok hazájában az 1990-es években rengeteg doppingeset történt, főleg úszók és atléták akadtak fenn a vizsgálatokon. Két évvel ezelőtt 17 pozitív mintát találtak, a vétkeseket eltiltották.