Vágólapra másolva!
Amikor három héttel ezelőtt a Cornexi-Alcoa nőikézilabda-csapata menesztette Szabó Edina vezetőedzőt, felmerült a gondolat: miért van oly' kevés női szakvezető a sport világában. Tény: se a magyar, se a nemzetközi gyakorlatban nem bevett szokás, hogy egy csapat kispadjára női trénert nevezzenek ki. Hogy a férfiúi szigornak, esetleg lélektani, pszichológiai okoknak van jelentősége ebben, azon szakemberek évek óta vitatkoznak. Az [origo] összeállította tízes listáját a legsikeresebbnek tartott női edzőkről.

Bár a teljesség igényével hosszú évtizedekre visszamenőleg lehetne kutatni a női trénerek között - s hiba lenne megfeledkezni olyan kiváló szakemberekről, mint a tornász Unyatyinszki házaspár hölgytagjáról, Unyatyinszkiné Karakas Júliáról, Kelemen Mártáról, Kertész Alice-ről és Tass Olgáról, az úszó Székely Éváról vagy éppen a műkorcsolya-sportban Regőczy Krisztináról és Téglássy Tamaráról -, a legsikeresebb edzőnőt a mai napig a vízparton kell keresni.

Fábiánné Rozsnyói Katalin a női kajakosok között hihetetlen sikerszériát mondhat magáénak, gyakorlatilag 20 éve klasszisok egész sorát neveli ki, így lett olimpiai bajnok a Kőbán Rita, Mészáros Erika, Czigány Kinga, Dónusz Éva négyes Barcelonában, Kőbán Rita Atlantában, illetve Janics Natasa egyéniben és Kovécs Katalinnal párosban Athénban.

Az év edzője- választás szinte állandó dobogósa idén is készülhet a decemberi elismerésre, ugyanis tanítványai a racicei Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is taroltak.

Kati néni versenyzőként 1959 és 1977 között az Újpesti Dózsában kajakozott, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával párosban lett ezüstérmes, edzőként azonban még ennél is nagyobb karriert futott be.

"Állítom, hogy nőkkel igazán eredményesen sokkal könnyebb női edzőnek dolgoznia. A férfiak ugyanis alapvetően másként néznek egy nőre, és nincs olyan csoport, hogy ott legalább egy nő ne lenne az adott edzőnek a gyengéje. Márpedig ennek a munkának a legfontosabb eleme a következetesség" - nyilatkozta hat évvel ezelőtt az "A Színes Sport" című napilapnak.