Vágólapra másolva!
Peking a dac olimpiája lesz, ahol a versenyzők a nehéz körülmények ellenére is megmutathatják a magyar sport erejét - jelentette ki Köpf Károly, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója szerdán a Magyar Edzők Társasága 2. országos kongresszusán, melynek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, közismertebb nevén a TF adott otthont.

"A sportszakma értékeinek védelmében!" jelszóval meghirdetett tanácskozás összességében annak ellenére is optimista hangvételű volt, hogy sok szó esett a magyar sport gondjairól, értékvesztéséről és finanszírozási nehézségeiről.

Molnár Zoltán MOB-igazgató "Peking felé félúton" című előadásában ismertette a 2008-as játékokkal kapcsolatos magyar célokat, miszerint a sikeres kvalifikáció után 20-22 sportágban 200-220 versenyző vegyen részt az olimpián, ahol a sportolók életük legjobbját nyújtsák, mindezt tiszta eszközökkel, fegyelmezetten viselkedve érjék el. Az olimpiai keretnek jelenleg 462 tagja van. A felkészüléshez szerinte pótolhatatlan, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI), ismertebb nevén a Sportkórház a jelenlegi formában működjön tovább és közös összefogást sürgetett az egészségügyi reform miatt veszélybe kerülő intézmény érdekében. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUPI) Heraklész és Csillag Programját sikertörténetnek nevezte, hiszen ezekből 20 sportág 40 versenyzője került be az olimpiai keretbe. Molnár Zoltán szerint az állam tisztességes támogatást - 500 millió forintot - tervez az olimpiai felkészülés támogatására a 2007-es költségvetésben. Ám a MOB gazdasági helyzete így is kicsit rosszabb, mint négy éve. Mindezek ellenére teljesíthetőnek tartja, hogy Magyarország az első 15-ben végezzen a nemzetek pontversenyében.

Ormai László, a társaság elnöke az edzőkérdés liberalizációját helytelenítette, mert véleménye szerint a központilag irányított képzés nélkül csak részsikerek születhetnek. Nyerges Mihály, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja a rendszeres, intézményesített edzői továbbképzést hiányolta.

Úgy tűnik, végre megoldódhat a labdarúgóedzők képzési problémája a TF-en. Bicskei Bertalan, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjának vezetője szerint már csak az aláírás hiányzik az MLSZ és a TF közötti együttműködésről, amelynek értelmében összevonják a labdarúgóedzők állami és UEFA-képzését. Az UEFA előírása szerint azonban a TF-en zajló képzést csak az MLSZ által képviselt, az UEFA által jóváhagyott szakember vezetheti.