Vágólapra másolva!
Útra kelt Ausztráliába az a magyar küldöttség, amely a melbourne-i olimpia 50. évfordulóján sorra kerülő ünnepségsorozaton vesz részt.

Az 1956-os bajnokok közül Hámori Jenő, Kárpáti György, Köteles Erzsébet és Tass Olga indult el Bécs irányába. A további bajnokok - Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Korondi Margit és Zádor Ervin - Bécsben, illetve Melbourne-ben csatlakoznak a delegációhoz. Az ötven évvel ezelőtti sportolók közül a vívó Dömölky Lídia, Marosi József és Sákovics József, a kenus Kassai Farkas András, Hunics József és Mohácsi Ferenc, a birkózó Polyák Imre, az úszó Tumpek György és a kajakos Vagyóczky Imre vállalkozott a hosszú utazásra.

A 28-án hazatérő küldöttség a schwechati légikikötőből repül a távoli földrészre, a 20 órás utat csak egy szingapúri leszállás szakítja meg.

Az első emlékutazás Lemhényi Dezsőnek, az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnökének kezdeményezésére szerveződött 1998-ban. Akkor a magyarok egyedül ünnepeltek és emlékeztek a félszáz évvel korábban történtekre a Wembley-stadionban.

Helsinkiben már az angolok és néhány további ország egy-két versenyzője is ott volt a magyarok mellett, Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte az egykori résztvevőket. Melbourne-be több mint harminc ország résztvevőit várják a közös emlékezésre. Az ünnepségek középponti eleme az olimpiai stadionban rendezendő műsor lesz, melyre vasárnap kerül sor.