Társoldalunk:

Nemzet sportolója: január 16-ig lehet jelölni

2007.01.10. 17:18

Január 16-ig lehet jelölést leadni a nemzet sportolója címre. A legendás labdarúgó, Puskás Ferenc november 17-ei halálával a cím birtokosai tizenegyen maradtak, akik 2006. december 12-én találkoztak Elbert Gábor sport szakállamtitkárral. A találkozón megállapodás született arról, hogy a bírálati folyamat lezárásaként a jelöltek listáját a szakállamtitkárral közösen áttekintik, és lehetőség szerint csak egyetlen személyt javasolnak majd a nemzet sportolója címre.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a jelölési folyamat 2007. január 16-ig tart. A javaslatokat a www.otm.gov.hu/sport és a www.nsh.hu honlapokról is letölthető, a "nemzet sportolója elismerésre" című jelölőlapon lehet megtenni, majd azt az ÖTM sportszakállamtitkárságára kell eljuttatni (1054 Budapest, Hold u. 1., a borítékon tüntessék fel: "Jelölés a nemzet sportolója címre").

A jelölési folyamat lejártáig zárt borítékban levő javaslatok elbírálását, és a jelöltek listájának összeállítását Elbert Gábor sportszakállamtitkár végzi el egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége 1-1 állásfoglalásra jogosult képviselőjével.

Javaslatot tehetnek az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, a Magyar Edzők Társasága és a nemzet sportolója cím birtokosai, továbbá bármely magyar állampolgár. Egy szervezet, illetve állampolgár több személyt is jelölhet, de az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, valamint a fogyatékosok országos sportszövetségei csak saját sportágukból jelölhetnek sportolót.

A nemzet sportolói a december 12-ei megállapodásnak megfelelően a sportszakállamtitkárral közösen, a bírálati folyamat lezárásaként tekintik át a listát. Ezt követően, a cím elnyerésére javasolt sportoló nevét a szakállamtitkár kezdeményezésére Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti a kormány elé, amely határozattal dönt.

A sporttörvény értelmében a kormány a nemzet sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben. A nemzet sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtörőző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó, Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező és Zsivótzky Gyula kalapácsvető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK