Vágólapra másolva!
Magyarország az idén kevesebb világverseny házigazdája lesz, így nem ismétlődik meg a tavalyi közvetítésdömping az MTV-ben, 2008 azonban újabb nagy kihívást jelent, mert a kisebb küzdelmek mellett - mint amilyen például a budapesti öttusa-vb - a Magyar Televízió közvetítheti majd itthon az az évi két legnagyobb sporteseményt, előbb a labdarúgó Európa-bajnokságot, majd a pekingi olimpiát.

"2007 a felkészülés és a jogdíjfizetés éve. A 2006 és 2009 közötti óriási jogdíjterheket az idén veszi vállára a Sport Főszerkesztőség - közölte Schulek Csaba főszerkesztő, hozzátéve: - Ez azt jelenti, úgy ütemeztük a kifizetéseket, hogy azok az idei, kicsit nyugisabb, és ezáltal a műsorgyártás szempontjából olcsóbb évre essenek. A sportközvetítések finanszírozásánál azonban lehetőség van támogatók bevonására."

Ennek feltételeiről a sportfőszerkesztő már tárgyalt is a vezető labdajátékok szövetségeinek irányítóival. Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára és Németh László, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, megismerve a Magyar Televízió helyzetét és finanszírozási korlátait, együttműködésről biztosította Schulek Csabát és az intézményt. Ennek eredményeként az MTV és a két sportszövetség karöltve igyekszik megoldani a felmerülő anyagi nehézségeket. A sportvezetők segíteni akarnak abban, hogy a nézők nyomon követhessék a hazai kosár-, kézi- és vízilabda-bajnokságok mérkőzéseit - tájékoztatott az MTV.

Ami az idei sportműsorokat illeti: a jövő héten kezdődik a műkorcsolya- és jégtánc Európa-bajnokság. Ezt a világbajnokság követi március végén, a szabadprogramokat az m1-en, nagyrészt élőben sugározza az MTV. Az év legnagyobb sporteseménye a melbourne-i úszó-vízilabda vb, de a Telesportnál remélik, hogy sok magyar sikert közvetíthet a köztévé a kajak-kenusok világ- és Európa-bajnokságáról is.

A nemzeti főadó az idén megint ott lesz Talmácsi Gábor minden versenyén, a gyorsasági motorosok 18 vb-futamán, s ugyancsak folytatódnak a vezető közszolgálati televízió sportközvetítései a labdarúgó Bajnokok Ligájából a tavaszi fordulókkal, egészen a május 23-ai döntőig. Aztán szeptemberben kezdődik az újabb BL-évad, s egy másik sportág, a kézilabda Bajnokok Ligája is az MTV-n lesz látható.

2007 legnagyobb hazai rendezésű nemzetközi sporteseménye, a rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Debrecenben és a Magyar Televízió képernyője előtt - decemberben várja az érdeklődőket.