Vágólapra másolva!
A Westend Grand Prix női párbajtőr Világkupán három kiemelt három versenyzőnk (Szász Emese, Nagy Tímea és Hormay Adrien) mellé a pénteki selejtezőből további négyen csatlakoztak, így a főtáblán, szombaton reggel hét magyar vívó kezdi a küzdelmeket.

Szász Emese a negyedik, Nagy Tímea az ötödik, Hormay Adrien hetedik a világranglistán, s mint a legelőrébb rangsorolt tizenhat versenyző közé tartozók, mentesültek az előcsatározásoktól. A ranglista első tizenhat helyezettje közül egyébként tizenöt eljött Budapestre, a mezőny 28 ország 135 indulójával világbajnoki erősségű a Nemzeti Sportcsarnokban és a Tornacsarnokban zajló viadalon.

A selejtezőben tehát 119 vívónő lépett pástra, köztük 17 magyar. A csoportküzdelmek során közülük az athéni olimpián negyedik helyezett, szülés után visszatért Mincza Ildikó szerepelt a legjobban: az MTK vívónője hat asszójából ötöt megnyert, csupán a csapatban kétszeres olimpiai bajnok orosz Aznavurjantól kapott ki 5-4-re. A selejtezőben Minczáé volt a kilencedik legjobb eredmény, s mivel az itteni legjobb tizenhat versenyző további asszók nélkül ugyancsak felkerült a 64-es táblára, csatlakozott a három kiemeltünkhöz.

Forrás: [origo]

Mincza Ildikó és kislánya, Franciska

A csoportküzdelmek során az első akadályt vette Tóth Hajnalka (23.), Takács Emese (27.), Tóth Annamária (29.), Révész Julianna (49.), Kiskapusi Dóra (54.), Jung Alexandra (57.), Antal Edina (58.), Izsó Katalin (61.), Nagy Ajándék (65.), Békefi Edina (80.) és Szeile Rita (84.) is, de nekik a főtáblára jutáshoz ezután az egyenes kieséses rendszerben még egy, vagy két asszót nyerniük kellett volna. Ez sajnos csak Takácsnak, Révésznek és Kiskapusinak sikerült.

A legkellemetlenebb meglepetés kétségkívül a csapatvilágbajnok Tóth Hajnalka kiesése, a BVSC versenyzője a svájci Marty ellen maradt alul 15-14-re. A fiatal Izsó Katalin közel volt egy nagy bravúrhoz, 15-14-re kapott ki a tavalyi torinói vb-n csapatban aranyérmes kínai Csang Litől.

A Westend Grand Prix főtábláján a 64 versenyző között tehát hét magyar lesz, s ketten rögtön a világbajnok kínai csapatból kaptak ellenfelet: Takács Emese Li Hsziao-csüant, Révész Julianna Csung Vej-pinget. Nagy Tímea az ukrán Zadorozsna, Szász Emese az orosz Sutova, Hormay Adrien a lett Vansovica, Mincza Ildikó a svájci Romagnoli, Kiskapusi Dóra a román Branza ellen kezd.

Fábik Tibor