Vágólapra másolva!
Szombaton két magyar vívónő is bejutott a nyolcas döntőbe a női párbajtőr Westend Grand Prix-n, és a Világkupa-sorozatba tartozó versenyen mindketten felállhattak a dobogóra: Szász Emese a második, Hormay Adrien a harmadik helyen végzett.

A Tornacsarnokban felállított pástokon reggel hét magyar kezdte meg a csatározásokat a 64-es főtáblán, de Takács Emesének és Kiskapusi Dórának csak egy-egy asszó jutott. Előbbi a csapatban világbajnok kínai Li Hsziao-csüantól kapott ki 15-10-re, utóbbi pedig a tavalyi Eb-n győztes román együttes legjobbjától, Branzától 15-7-re. Nagy Tímea, Hormay Adrien, Szász Emese, Mincza Ildikó könnyen vette az első akadályt; Révész Julianna nehezebben, ám neki a csapatban világbajnok kínai Csung Vej-pinget kellett legyőznie, s 10-9-re sikerült.

Révész aztán a 32 között kiejtette a kínaiak másik világbajnokát is, Csang Lit 15-8-ra verte, Mincza viszont nem bírt a harmadikkal. Igaz, a szülés után visszatért olimpiai negyedik helyezettünket a legjobb kínai, Li Na, csak a lehető legszorosabb asszóban tudta legyőzni, hosszabbításban 6-5-re. Nagy, Szász és Hormay ebben a körben is magabiztosan vívott, pedig a térdsérüléssel bajlódó Hormaynak a 2000-es olimpiai ezüstérmes, a Sydneyben Nagy Tímea által legyőzött svájci Bürki jutott. Az MTK vívónője azonban könnyedén, 15-6-ra verte.

A 16 között viszont nagyon megszenvedett az Athénban csapatban olimpiai bajnok Szivkovával. A találatokban nem bővelkedő asszót Hormay úgy nyerte - hosszabbításban - 6-5-re, hogy 5-3-ra az orosz vívónő vezetett. "Ha menni kell, akkor nincs mit tenni, menni kell előre..." - mondta el később Hormay arra válaszolva, hogy mi volt a haditerve az ominózus állásnál. "Jobban szeretem, ha én vezetek, és az ellenfelemnek kell támadnia, ráadásul most a térdproblémáim miatt sem akartam rohanni előre, de nem volt választási lehetőségem" - tette hozzá.

Az biztos, mi pedig nem azt választottuk volna, hogy a nyolc közé jutásért Szász Emese és Révész Julianna egymás ellen vívjon, azonban így hozta sors. Révész 9-5-re meglépett, ám a tavalyi torinói vb-n bronzérmes Szász 12-12-re kiegyenlített, majd fordított, s 15-13-ra meg is nyerte az asszót. "Az utolsó erőtartalékaimat mozgósítottam" - vallotta be. Nagy Tímea, aki két egyéni olimpiai bajnoki címe mellé tavaly az egyéni vb-aranyat is begyűjtötte, sajnos nem bírt a 2005-ös Európa-bajnok Semjakinával, 13-10-re kikapott az ukrán lánytól. "Nyernem kellett volna, de ez sajnos most így alakult" - kommentálta szomorúan a történteket.

A nyolc között, immár a Nemzeti Sportcsarnok emelt pástján így Szász Emese és Hormay Adrien révén voltunk érdekelve, s Szász rögtön "bosszút állt" Nagy Tímeáért, 15-12-re nyert Semjakina ellen. Hormay 5-1-es vezetésről 5-5-re felengedte a világranglistán második, csapatban olimpiai ezüstérmes német Duplitzert, a végén azonban jobban koncentrált, és 15-13-ra győzött.

Az elődöntőben mindkét asszó a ráadás egy percben dőlt el. Szász már 8-4-re is vezetett Li Na ellen, de a kilencperces vívóidő lejártakor 10-10 állt az eredményjelzőn. A mindent eldöntő találatot nem kis izgalmak után Szász vitte be. A másik párban Hormay 10-7-re ellépett az atlantai olimpián egyéniben és csapatban is győztes francia Laura Flesseltől, aki 10-10-nél utolérte, majd 11-11-nél a hosszabbításban is megszúrta

Forrás: [origo]

Hormay Adrien és Szász Emese

Flessel lendülete sajnos az aranyasszóra is kitartott, végig vezetett Szász ellen, s 15-10-re nyerte meg a döntőt. Így Szász Emese a dobogó második fokára állhatott fel, Hormay Adrien a harmadikra, és egyikük sem volt elégedetlen.

"Egy döntőt mindig rossz érzés elveszíteni, de örülök a második helynek. Már csak azért is, mert ezen a versenyen még soha sem jutottam be a legjobb nyolc közé. A nap végére sajnos elfáradtam, nem tudtam kellő gyorsasággal reagálni Flessel akcióira, ő pedig nagyon határozott volt" - nyilatkozta Szász Emese. Hormay Adrien a következőképpen értékelt: "Mivel a térdem nincs teljesen rendben, reggel még a nyolcas döntő is távolinak tűnt, az éremszerzésről nem is beszélve. Szóval, elégedett vagyok a harmadik hellyel, csak az bosszant, hogy az utóbbi egy-két évben nem nagyon bírok Flessellel, holott korábban nagyjából döntetlen volt a mérlegünk egymással."

Összességében Kulcsár Győző szövetségi kapitány is elégedett volt, bár voltak fenntartásai: "Előzetesen egy-két döntős helyezést reméltem, így a két éremmel kétségkívül a várakozás felett szerepeltek a lányok. Ám nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a nap során bizony több asszónk is akadt, amelyet számottevő vezetésről vesztettünk el."