Vágólapra másolva!
Megvan az amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjének két szereplője, a Chicago Bears csapata nagyszerű, magabiztos játékkal győzte le a New Orleans Saintst az NFC-fináléban, míg a másik ágon a New England Patriots és az Indianapolis Colts között csak az utolsó percben dőlt el a továbbjutás utóbbi gárda javára.

A Chicago Bears hatékonyan állította meg a vendég Saints futásait, amely így passzjátékra kényszerült. Az egysíkú támadójáték nagyban megkönnyítette a Chicago védőinek dolgát, de a vendégek irányítóját, Drew Breest még így sem tudták tartani.

Forrás: EPA

Drew Brees (balra), a Saints irányítója gratulál Rex Grossmannek, a Bears quarterbackjének

A hazaiak győzelmét az igazi csapatmunka hozta meg végül, a támadók a futójátékos Thomas Jones vezetésével nagyszerűen haladtak előre, a védelem pedig amellett, hogy megállította a Szentek futásait, még négy labdaszerzést is felmutathatott. Ez a négy ajándékozás túl soknak bizonyult az eddig álomszerű idényt magáénak tudható New Orleans Saints számára, amely így kiesett a döntő kapujában. Lovie Smith, a Bears vezetőedzője pedig elmondhatja magáról, hogy az első afro-amerikai tréner lett, aki Super Bowlra készülhet.

Az Indianapolis otthonában, az RCA Dome-ban ennél jóval kiegyensúlyozottabb találkozót láthattak a szurkolók. A találkozót a vendég New England kezdte jobban, amely már 21-3-ra is vezetett, de a második félidőben a hazaiak egyre jobban feljöttek. A védelem a kritikus helyzetekben megállta a helyét, ez elég erőt adott a Peyton Manning vezette támadóknak, hogy képesek legyenek tizenöt pontos hátrányból fordítani. Ez sikerült is nekik egy perccel a vége előtt, de a győzelmet csak a védők biztosították be fél perccel később egy labdaszerzéssel.

Forrás: EPA

A Colts-játékosok öröme a mindent eldöntő labdaszerzés után

Érdekesség, hogy a találkozón három olyan játékos is szerzett touchdownt (hat pontot érő támadásbefejezés), akik eredeti posztjukon játszva nem is juthatnának közvetlenül labdához, ezért előre eltervezett módon nem is szerezhettek volna pontokat a csapatuk számára. Lovie Smith után Tony Dungy is történelmet írt, a Colts vezetőedzője révén két afro-amerikai tréner jutott be a nagydöntőbe csapatával, a Super Bowlt magyar idő szerint február 5-én 0 óra 30 perctől rendezik meg Miamiban.

eredmények:
Az NFC (Nemzeti Futball Konferencia) döntőjében:
Chicago Bears - New Orleans Saints 39-14

Az AFC (Amerikai Futball Konferencia) döntőjében:
Indianapolis Colts - New England Patriots 38-34