Vágólapra másolva!
A szerdai egyeztetést követően 7 fősre szűkült a nemzet sportolója cím elnyerésére esélyesek listája. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkárságának tájékoztatása szerint Földi Imre, Grosics Gyula, Markovits Kálmán, Monspart Sarolta, Pap Jenőné Méray Kornélia, Sági Györgyné Rejtő Ildikó és Schmitt Pál maradt versenyben a Puskás Ferenc halálával megüresedett helyért.

A különböző szervezetek és magánszemélyek korábban összesen 17 személyt javasoltak. A választási folyamat második szakaszaként szerdán Elbert Gábor szakállamtitkár egyeztetett a jelöltekről a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége egy-egy, állásfoglalásra jogosult képviselőjével, ennek során szűkült a lista.

A következő szakaszban, a bírálati folyamat lezárásaként jövő szerdán a nemzet sportolói - 11-en - a sportszakállamtitkárral közösen áttekintik a hét nevet tartalmazó listát, és a szándék szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy konszenzussal hozzák meg - egy személyre irányuló - javaslatukat.

A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét Elbert Gábor kezdeményezésére Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti majd a kormány elé, amely határozattal dönt.

A versenyben maradt jelöltek: Földi Imre (súlyemelés), Grosics Gyula (labdarúgás), Markovits Kálmán (vízilabda), Monspart Sarolta (tájfutás), Pap Jenőné Méray Kornélia (evezés), Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás).