Vágólapra másolva!
Hiába vezetett a rövid program után még az Európa-bajnokságokon eddig csak tizedik helyig jutott cseh Tomas Verner, a varsói műkorcsolya Eb-n a férfi kűrben helyére billent a papírforma: a francia Brian Joubert lett az aranyérmes.

A szabadkorcsolyázás utolsó csoportjában először a harmadik helyen álló fehérorosz Davidov lépett a jégre, aki ugyan nem rontott, de különösebben nem is kápráztatta el a közönséget. Közvetlenül utána a 2004-es Európa-bajnok Joubert következett, rögtön a kűrje elején ugrott egy négyfordulatos toe-loopot - ráadásul kombinációban -, majd becsülettel végigpörgette a tervezetthez képest erősen leépített programját, és az élre állt. A szerdai rövid programja csak a második helyre volt elegendő, a cseh Verner hatalmas meglepetésre megelőzte, és a nagy kérdés az volt, lesz-e az eddiginél is nagyobb szenzáció.

A válaszra nem kellett sokáig várni, mert Joubert után Verner jött, s ő gyorsan elrontotta a maga négyfordulatosát. Ezután is akadtak hibái, így izgulhatott, hogy marad-e a dobogón. Az első számú favorit Joubert győzelméhez nem férhetett kétség, de Verner is örülhetett az ezüstéremnek, a bronz pedig a belga van der Perrené lett, aki hét századdal előzte meg Davidovot.

Forrás: EPA

Brian Joubert

Jégtáncban a mezőny az original programot mutatta be, s az élen nincs változás, továbbra is a francia Delobel, Schoenfelder kettős vezet. A világbajnoki címvédő bolgár Denkova, Sztaviszki duó meglepetésre nem tudott előrébb lépni a harmadik helyről, és most már tekintélyes hátrányban van Delobelékkel szemben. A Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős pályafutása eddigi legmagasabb pontszámát kapta, s továbbra is a hetedik, a Nagy Zsuzsanna, Elek György duó két helyet előrelépve a huszonegyedik.

"Elégedettek vagyunk, mert a reggeli edzés nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Az idény legjobb originalját futottuk, pedig a csoport első tagjai voltunk, ami soha nem szerencsés. Ami a végső helyezésünket illeti, örülnénk, ha megőriznénk a hetedik helyünket" - nyilatkozta Hoffmann Nóra. A Hoffmann, Elek duó eddigi legjobb Eb-eredménye a két évvel ezelőtti tizedik hely.

Eredmények:
férfiak, végeredmény:
1. Joubert (francia) 227,12
2. Verner (cseh) 212,69
3. Van der Perren (belga) 204,85
4. Davidov (fehérorosz) 204,78
5. Lutai (orosz) 200,54
6. Preaubert (francia) 199,95

Jégtánc, állás az original program után:
1. Delobel, Schoenfelder (francia) 100,28
2. Domnyina, Sabalin (orosz) 98,77
3. Denkova, Sztaviszki (bolgár) 95,12
4. Faiella, Scali (olasz) 86,94
5. Hohlova, Novickij (orosz) 86,05
6. S. Kerr, J. Kerr (brit) 84,76
7. Hoffmann Nóra, Elek Attila 81,47
...
21. Nagy Zsuzsanna, Elek György 57,05