Vágólapra másolva!
A keddi egyeztetést követően eldőlt, hogy Földi Imre olimpiai, világ- és Európa-bajnok súlyemelőt terjesztik fel a nemzet sportolója címre. Erről az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkársága tájékoztatta az MTI-t. A 12 fős társaságban Puskás Ferenc halálával üresedett meg egy hely.

A bírálati folyamat lezárásaként a nemzet sportolói Elbert Gábor sportszakállamtitkárral közösen kedden áttekintették azt a listát, amely a hét, még versenyben maradt jelölt - Földi, Grosics Gyula (labdarúgás), Markovits Kálmán (vízilabda), Monspart Sarolta (tájfutás), Pap Jenőné Méray Kornélia (evezés), Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás) - nevét tartalmazta, majd meghozták javaslatukat.

Földi Imre nevét Elbert Gábor kezdeményezésére Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti majd a kormány elé, amely - várhatóan már szerdán - határozattal dönt.

A sporttörvény értelmében a kormány a nemzet sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

Forrás: MTI

A 2004-ben alapított nemzet sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtőrőző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó, Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező és Zsivótzky Gyula kalapácsvető.

Földi Imre
Születési idő, hely: 1938. május 8., Kecskemét
Sportág: súlyemelés
Klubja: Tatabányai Bányász (1955-1978), 1976-1988: edző a Tatabányai Bányásznál
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1972), olimpiai ezüstérmes (1964, 1968), olimpiai 5. helyezett (1976), olimpiai 6. (1960), hatszoros világ-, tízszeres Európa-bajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, 24 világrekord fűződik a nevéhez, ötször volt Magyarországon az év súlyemelője
Kitüntetései, elismerései: Magyar Köztársaság Középkeresztje (1993) Munkaérdemrend ezüst fokozata (1964, 1968), Munkaérdemrend arany fokozata (1972) Olimpiai érdemrend (2002) Magyar Örökség-díjas (1999), Tatabánya díszpolgára (2003) A nemzetközi szövetségnél , az IWF-nél az évszázad súlyemelője (2005) Az évszázad legjobb magyar súlyemelője (2000)

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka már 2004-ben, a díj alapításakor is kis híján tagja lett a nemzet sportolóit tömörítő elitklubnak eredményekben rendkívül gazdag versenyzői életútjából fakadóan. Első magyar bajnokságát 1957-ben, az utolsót 1976-ban nyerte. Nemcsak a honi, de az egyetemes súlyemelés egyik legnagyobb alakja is ő, aki - sportágában páratlan módon - öt olimpián képviselte Magyarországot.

Rómában kezdte és Montrealban fejezte be ötkarikás szereplését. Tokióban csak két és fél kilóval, Mexikóban pedig szoros eredménnyel, alig harmincdekás súlykülönbséggel szorult a második helyre a légsúlyúak között. Hallatlan szorgalmának és kitartásának eredményeként Münchenben vált valóra nagy álma: a magyar súlyemelősport első olimpiai bajnokságát nyerte az 56 kilogrammban világcsúccsal.

Érdemlajstromába beletartozik, hogy versenyzőként, majd trénerként is mindvégig kitartott klubja és városa, Tatabánya mellett, edzői munkássága alatt pedig lánya, Csilla tizenhat Európa- és ugyanennyi magyar bajnoki címet szerzett.