Vágólapra másolva!
A bonni ügyészség kezdeményezte, hogy Jan Ullrich doppingbotrányba keveredett országúti kerékpáros tavaly szeptemberben, Svájcban adott nyálmintájának DNS-állományát hasonlítsák össze a spanyolországi laboratóriumban áprilisban lefoglalt vérmintájáéval.

Fred Apostel bonni főügyész tájékoztatása szerint a jelenleg csapat nélküli klasszis ügyvédjei tiltakoznak ez ellen. "A svájci bíróságtól függ, hogy jóváhagyják-e a tesztet, amennyiben igen, Ullrich jogi képviselői fellebbezhetnek ez ellen" - nyilatkozta Apostel, hozzátéve, hogy az ügy akár másfél évig is elhúzódhat.

Az ügyészség érvelése szerint az összehasonlításra azért lenne szükség, mert így egyértelműen bebizonyosodhatna a német versenyző ártatlansága, vagy bűnössége. A Svájcban élő Ullrichnak - többek között a tavalyi Giro d'Italia győztes olasz Ivan Bassóhoz hasonlóan - vissza kellett lépnie a 2006-os francia körversenytől, miután kiderült, hogy szerepel a neve a "doppingdoktornak" is nevezett spanyol Eufemio Fuentes klienseinek listáján.

Röviddel később aztán csapata, a T-Mobile felbontotta szerződését. Az ártatlanságát azóta is hangoztató, 1997-es Tour de France-győztes kerekes jelenleg csapatot keres magának.

Floyd Landisnak a remélt kétmillió helyett csak 150 ezer dollárt sikerült összegyűjtenie ügyvédi költségekre. A Tour de France-győztes, doppingolással vádolt amerikai kerékpárosnak eddig 350 ezerbe került a jogi eljárás.

A 31 éves versenyző élménybeszámolókon vett részt országszerte, autogrammokat osztogatott és amatőr kerekeseknek tartott edzőtábort. Szóvivője, Michael Henson szerint azonban mindössze 150 ezret sikerült összeszednie.

Landis szervezetében a tavalyi francia körverseny 17. szakasza után elvégzett doppingvizsgálat során az anabolikus szteroidok közé tartozó tesztoszteront találtak. Az eredményt a B próba is megerősítette. Landis szerint a vizsgálatok során több szabálytalanság is történt.

A kerekest február 8-án hallgatja meg a francia doppingellenes ügynökség, majd márciusban hoz döntést ügyében az Egyesült Államok hasonló szervezete. Várhatóan kétéves eltiltás vár rá, s ő lehet az első a Tour de France 104 éves történetében, akit megfosztanak győzelmétől.