Vágólapra másolva!
Huszonhárom ország közel százötven rövid pályás gyorskorcsolyázója indul a hét végi budapesti Világkupán, köztük a tavalyi téli olimpia legeredményesebb női versenyzője, a dél-koreai Dzsin Szun Ju, aki három aranyérmet szerzett Torinóban. A Jégcsarnokban a mezőnyben ott lesz két olimpiai pontszerzőnk, Huszár Erika és Knoch Viktor is.

A budapesti Vk a hat versenyből álló Világkupa-sorozat utolsó állomása, s ennek megfelelően rendkívül erős mezőny jön össze. Igaz, a sportág legnagyobb alakja csak a nevezési listán szerepel: a dél-koreai An Hjun Szu, aki három arany- és egy bronzérmével a torinói téli olimpia valamennyi résztvevőjét tekintve a legeredményesebb lett, a múlt hét végén az Ázsia-játékokon Achilles-ín-szakadást szenvedett, így ő otthon marad.

Jön viszont nem kevésbé híres honfitársnője, Dzsin Szun Ju, aki ugyancsak háromszor állhatott a dobogó tetején a Palavela-csarnokban, hiszen 1000 és 1500 méteren, továbbá a koreai váltóval is győzött. Abból a kvartettből itt lesz még Bjun Csun Sza is, de az 500 méteres táv regnáló olimpiai bajnoknőjét, a kínai Vang Menget is üdvözölhetjük. A koreaiak győztes férfi váltójából pedig Li Ho Szukot, aki An Hjun Szu mögött két egyéni ezüstöt szerzett. A kanadai Tremblay még a 2002-es olimpián lett aranyérmes váltóban, Torinóban két ezüstöt nyert.

"A téli olimpiákra már régóta csak a tisztes helytállás reményében utaztunk, így volt ez Torino előtt is, de tavaly minden megváltozott. Huszonhat év után szereztünk újra pontokat - Huszár Erika negyedik, Knoch Viktor ötödik lett 1500 méteren -, s ezek a helyezések hosszú, tudatos munka és összefogás eredményei" - fogalmazott a magyar csapat kapcsán a Világkupa keddi sajtótájékoztatóján Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a torinói szereplésünk nem egyszeri fellángolás volt.

Ezt alátámasztja, hogy a még mindig csak 17 éves Knoch Sheffieldben öreg rókákat idéző versenyzéssel Eb-ezüstérmes lett, a junior vb-n bronzot szerzett, Galambos Gábor és férfiváltónk Eb-bronzzal gazdagodott. Először női váltónkról is ezt hittük, de a lányokat sajnos "szabálytalan előzés" miatt utólag kizárták. Ahogy a sajtótájékoztatón az Eb-5. helyezett Heidum Bernadett megjegyezte, most mindenképpen javítani szeretnének.

Forrás: EPA

Dzsin Szun Ju (balra), a torinói olimpia legeredményesebb női versenyzője

Darázs István csapatvezető, egyben a válogatott menedzsere bejelentette, hogy a Világkupán a férfiaknál Knoch Viktor, Darázs Péter, Galambos Gábor, Tamus Márton és Tutrai Tamás, a nőknél Huszár Erika, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Nagy Mariann és Keszler Andrea képviseli a színeiket.

A csapatvezető részletesen szólt a főtitkár által említett összefogásról is. "Egy regionális együttműködés keretében évente 12-14 ország versenyzőinek felkészülését hangoljuk össze, a nemzetközi szövetség támogatásával közös edzőtáborokat is szervezünk. Kezdetben a kelet-európai országok álltak össze, de már csatlakoztak a nyugatiak is. Érdekesség, hogy az Európában legerősebbnek számító olaszok eddig makacsul elzárkóztak, hiába próbáltuk őket is beszervezni, viszont az idei Eb-n ők maguk jelezték, mégis beszállnának. Ez is jelzésértékű arra nézve, hogy jó úton haladunk" - szögezte le Darázs István.

A budapesti Világkupa pénteken 10 órakor a selejtezőkkel kezdődik, a döntőket szombaton és vasárnap rendezik a Jégcsarnokban, ahova a napi belépők a felnőtteknek 1400, a diákoknak 800 forintba kerülnek.

Fábik Tibor