Vágólapra másolva!
A Jégcsarnokban pénteken reggel a selejtezőkkel megkezdődik a rövid pályás gyorskorcsolyázók budapesti Világkupa-versenye, amelynek erősségét jelzi, hogy több olimpiai bajnok is van a mezőnyben. A magyar csapat összeállítása az utolsó pillanatban megváltozott: a január végi sheffieldi Eb-n 500 méteren bronz-, a váltóban ezüstérmes Galambos Gábor "pedagógiai okokból" kimaradt az együttesből.

A 2006-os olimpia legeredményesebb női versenyzője, a Torinóban három aranyérmet nyert Dzsin Szun Ju végül nem érkezett meg, de a mezőnyben így is több ötkarikás aranyérmes található. A dél-koreai, a kínai és a kanadai csapat nagyon erős, s a legjobb európaiak - olaszok, franciák, bolgárok - is itt vannak. S csütörtökön az edzéseken már "belakták" a budapesti Jégcsarnokot.

Természetesen tréningezett a magyar válogatott is, és Telegdi Attila szövetségi kapitány elárulta, hogy ki milyen távokon indul. A szabályok szerint mindenki legfeljebb két számban méretheti meg magát, s érdekesség, hogy 500 méteren két versenyt rendeznek. A férfiaknál Knoch Viktor 1000 és 1500, Darázs Péter 500 és 1500, Tutrai Tamás 500 és 1500, Tamus Márton 500 és 1000, Tarcali Attila 500 és 1000, a nőknél Huszár Erika 500 és 1500, Heidum Bernadett 1000 és 1500, Keszler Andrea 1000 és 1500, Nagy Mariann 1000, Lajtos Szandra 500 méteren (mindkét versenyben) indul.

- Mi történt Galambos Gáborral? A keddi sajtótájékoztatón még az hangzott el, hogy ő is a csapatban van - fordultunk Telegdi Attila szövetségi kapitányhoz.
- Gábor az Eb után sajnos betegeskedett, majd iskolai elfoglaltságai miatt több edzést is kihagyott, a félévi vizsgáira készült. A héten megnéztük, milyen formában van, s bár nem mozgott rosszul, úgy döntöttem, hogy azokra számítok, akik végig együtt készültek a válogatottban.

- Abból kiindulva, hogy a versenyző a sheffieldi Eb-n a magyar csapat meglepetésembere volt, nemcsak a váltóban, hanem egyéniben is érmes lett, nem érdemelt volna méltányos elbírálást?
- A döntésnek pedagógiai vonzata van, mert a többieknek is van iskolai elfoglaltságuk, de ők jöttek húzni az igát. Természetesen a döntéséért vállalom a felelősséget.

- Milyen eredményekre számíthatunk a versenyzőinktől?
- Akik a Világkupákon jól szerepeltek, gondolok itt Knoch Viktorra és Huszár Erikára, azoknak a legjobb tizenhat közé kellene kerülniük.

- Huszár negyedik, Knoch ötödik volt az olimpián, így merészebb célkitűzést gondolnánk.
- Ez így igaz, de az év fő versenyei számunkra eddig az Európa-bajnokság és a junior vb voltak, és ezeken nagyon jól szerepeltünk. S majd még a felnőtt világbajnokságra, illetve a csapat vb-re szeretnénk időzíteni a csúcsformát. Ez a mostani verseny igazából "köztes" állapotban talál bennünket, ráadásul a Világkupa-sorozat záró versenye, és erre a koreaiak, a kínaiak, a kanadaiak és az amerikaiak is roppant erős csapattal jöttek. Ha csak az európai mezőny lenne itt, akkor más lenne a helyzet, így viszont nagyon nehéz dolgunk lesz. A koreaiak például bármikor előránthatnak a "farzsebükből" egy olyan klasszis képességekkel rendelkező versenyzőt, akinek esetleg még a nevét se hallottuk. A futambeosztások elkészültek, és sajnos már az első futamokban is jó néhány ázsiaival összeakadunk. De az a helyzet, hogy könnyű sorsolás nincs is...

Forrás: [origo]

Heidum Bernadett és Knoch Viktor

A még mindig csak 17 éves Knoch Viktor idén 1500 méteren a junior világbajnokságon bronz-, a felnőtt Eb-n ezüstérmes lett, s itt az 5000-es váltóval (Tamus, Galambos, Knoch, Darázs) ugyancsak a dobogó második fokára állhatott. A budapesti Világkupát azonban ő is visszafogott reményekkel várja.

"Az elmúlt hét végén a hollandiai Világkupán 1500-on kizártak, így gyakorlatilag utolsó lettem, utána viszont az 1000 méter sokkal jobban sikerült, az ötödik helyen végeztem. Jó lenne ott folytatni, ahol Hollandiában befejeztem, de a cél igazából az, hogy 1500-on a legjobb tizennyolcba, 1000 méteren a negyeddöntőbe jussak be. S ha ezen felül sikerül teljesíteni, az már csak pozitívum lesz" - fogalmazott Knoch Viktor.

Fábik Tibor