Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság kedden első fokon megsemmisítette a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi rendkívüli közgyűlésén született határozatot, amely 69-69-es szavazataránnyal megerősítette elnöki tisztségében Schmitt Pált.

Erről Körösfői László, a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja, volt elnöke tájékoztatta a távirati irodát. "A bíróság szerint helytelen volt az eljárás, mert a tartózkodást gyakorlatilag nemként értelmezték. Ez törvénysértő, s új szavazást kellett volna elrendelni" - mondta Körösfői, aki a MOB közgyűlés után fordult a bírósághoz.

A tagok egyharmadának kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál visszahívása volt. Az elnök a tanácskozáson felajánlotta lemondását, a szavazási procedúra végén - az érvénytelen gépi voksolás után papíron szavaztak a küldöttek - azonban 69-69-es eredmény született, három tartózkodás mellett. (Az elnök leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat kellett volna.)

Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati arányt úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell-e hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést. Schmitt kijelentette: "szoros eredmény volt, de nyertem."

Ugyanakkor több tag észrevételezte, hogy a MOB alapszabálya kimondja, a közgyűlés a döntéseit a jelenlévők több mint felének egyhangú (igen, vagy nem) szavazatával hozza. Szavazatazonosság esetén a vitát folytatni kell és a voksolást egy alkalommal megismételni. Amennyiben az újabb szavazás is döntetlen eredményt hoz, a témát le kell venni a napirendről.

A MOB jelezte, az írásos indoklás kézhezvételéig nem kíván reagálni a döntésre, s a pekingi felkészülésre összpontosít.

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) közleményben reagált a történtekre: "Körösfői László az MRSZ elnökségi tagja által a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi közgyűlési határozatának felülvizsgálata érdekében benyújtott keresetéről az MRSZ vezetősége a mai sajtóanyagokból értesült. Körösfői László a keresetet mint MOB-tag, az MRSZ-szel történt egyeztetés valamint hozzájárulása nélkül nyújtotta be. Erről az MRSZ-t a későbbiekben sem tájékoztatta."