Vágólapra másolva!
A birminghami fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon Takács Dávid 800 méteren előfutamában második lett, és az ötödik idővel jutott be a szombati elődöntőbe, a legjobb tizenkettő közé. Az Eb első napja két svéd, valamint egy-egy szlovák és holland győzelmet hozott. Birminghamben az ötven legrangosabb kontinentális viadal igazgatói megállapodtak, hogy a doppingoláson ért sportolókat a jövőben nem fogadják a versenyeiken.

A birminghami National Indoor Arénában (NIA) pénteken délelőtt helyi idő szerint fél tízkor a női ötpróba 60 méteres gátfutása nyitotta az Eb-programot, s az első futamot rögtön a sportág egyik legnagyobb csillaga, az olimpiai és világbajnok, címvédő Carolina Klüft nyerte. A svéd klasszis mindössze egy századdal maradt el egyéni csúcsától, s 8,20 másodperces eredményével meg is nyerte a számot.

Negyedóra múlva indították a férfi 60 gát előfutamait is, és a tavalyi göteborgi szabadtéri Eb-n 110 gáton hetedik helyezett Kiss Dániel személyében itt már magyar induló is volt. A versenyszámra huszonheten neveztek, s a mezőnyt négy futamba osztották, ahonnan az 1-3. helyezettek, valamint időeredménnyel még négyen juthattak tovább. Kiss a negyedik futamban 7,90 mp-cel negyedik lett, de utolsóként még éppen becsúszott a legjobb tizenhat közé, az elődöntőbe.

A női 60 gátra mindössze húsz nevezés érkezett, így itt már az első körben elődöntőket rendeztek, három futammal. Mindegyikből az első kettő helyezett, plusz még a két legjobb időt elérő versenyző léphetett tovább a döntőbe. A mezőnyből tizenharmadik legjobb egyéni csúccsal (8,14 mp) rendelkező Vári Editnek erre nem volt esélye, futamában 8,24-gyel ötödik lett, s a végelszámolásnál a 12. helyen végzett.

Kiss Dániel egyéni csúcsa 7,68 mp, de idén csak 7,80-ig jutott, s Birminghamben még ezt sem tudta megközelíteni. Délután az első elődöntőben 8,05-tel a nyolcadik, az utolsó helyen ért a célba, s összesítésben 16. lett. Az Eb-arany este a holland Gregory Sedoc (7,63) nyakába került, női 60 gáton pedig a címvédő svéd Suzanna Kallur (7,87) diadalmaskodott.

A férfi súlylökés délelőtti selejtezőjében a nagy esélyes, olimpiai bronzérmes és címvédő dán Joachim Olsen érte el a legjobb eredményt, 20,93 métert, ám az esti döntőben a szlovák Mikulas Konopka felborította a papírformát. Az Eb előtt az egyéni csúcsa 20,35 volt, amit alaposan megjavított: rögtön az első sorozatban 21,32-t, a másodikban pedig 21,57-et dobott! Mindez Olsent olyannyira sokkolta, hogy két érvénytelen kísérlettel kezdett, s végül be kellett érnie a harmadik hellyel (20,55), mert a fehérorosz Pavel Lizsin (20,82) is jobb volt nála. Női ötpróbában viszont bejött a papírforma, Klüftöt a brit Kelly Sotherton csak megszorongatni tudta, legyőzni nem.

A hét versenyzőt számláló magyar csapatból Kiss Dániel és Vári Edit mellett pénteken rajthoz állt a 21 éves Takács Dávid is, aki 800 méteren a huszonegy induló között a hetedik idei legjobb eredménnyel rendelkezett (1:48,18 perc). Az indulókat itt négy futamba sorolták, s az első és második helyezettek mellett időeredménnyel még négyen juthattak tovább. Takács a negyedik futamba került, ahol a papírforma alapján a svéd Mattias Claesson mögött a második helyet kellett volna megszereznie, és így is történt; Claesson 1:50,08-at, Takács 1:50,15-öt futott. A VEDAC versenyzőjénél a mezőnyből csak négyen voltak gyorsabbak, a legjobb időt a holland Okken (1:49,15) jegyezte. A szám elődöntőjét szombaton, a döntőjét pedig vasárnap rendezik, s jó esély van rá, hogy Takács Dáviddal.

Eredmények, döntők:
férfiak, 60 m gát:
1. Sedoc (holland) 7,63 mp
2. Van der Westen (holland) 7,64
3. Quinonez (spanyol) 7,65

súlylökés:
1. Konopka (szlovák) 21,57 m
2. Lizsin (fehérorosz) 20,82
3. Olsen (dán) 20,55

nők, 60 m gát:
1. S. Kallur (svéd) 7,87 mp
2. Antonova (orosz) 7,94
3. Bolm (német) 7,97

ötpróba:
1. Klüft (svéd) 4944 pont
2. Sotherton (brit) 4927
3. Ruckstuhl (holland) 4801