Vágólapra másolva!
Sportoló színészek, színész sportolók - sorozatunk záródarabjaként utánanéztünk, Magyarországon is akadnak-e olyan hírességek, akik egyik és másik kategóriában is alkottak már maradandót, olyan különc sportemberek, akik tehetségüket, sokoldalúságukat a filmvásznon is megmutatták. Találtunk példákat, de az megállapítható: itthon még nincs olyan áttörés, mint amilyenekre a külföldi példák során megfigyelhető volt.

A magánember
Bujtor István 1942. május 3-án született Budapesten, diplomáját a Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte 1965-ben, ám a színház is vonzotta. 1966-ban a győri Kisfaludy Színházhoz, két évvel később a fővárosi József Attila Színházhoz került. 1971-től a Pécsi Nemzeti Színház társulatát erősítette, majd 1976-tól a budapesti Vígszínház tagja lett. 1978-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat tagja, 1989-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott és rendezett. Feleségével él, két gyermeke van. Borászkodással is foglalkozik.

A sportoló
Nem véletlen, hogy legismertebb akciófilmjeiben (Pogány madonna, Hamis a baba, Csak semmi pánik, Elvarázsolt dollár) mindig alkalmat talált arra, hogy kedvenc szórakozásának, a vitorlázásnak hódoljon. Bujtor ugyanis ötszörös magyar bajnok Rabobán nevű hajójával. Fiatalon kosárlabdázott, teniszezésről a mai napig nem mondott le.

A színész
A Balázs Béla-díjas (1979) színész legfontosabb szerepének Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (Williams: A vágy villamosa) vagy éppen Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek) megformálása számít, de színpadi alakításai mellett filmekből is ismeri a nagyközönség.

Forrás: MTI

A Három testőr Afrikában forgatásán

Közel ötven filmben szerepelt, az olyan klasszikusok mellett, mint az 1964-es Szabó István rendezte "Álmodozások kora" Oroszlán ugrani készül, a Kőszívű ember fiai vagy a Sándor Mátyás az általa életre keltett Pieone-klón, Ötvös Csöpi is meghódította a magyar nézőket. 1996-ban megrendezte a Három testőr Afrikában című Rejtő-regényt, majd 2001-2002-ben megpróbálta feléleszteni a Csöpi-mítoszt, kevés sikerrel.

A Turay Ida Színházban a Kakukkfészek című drámát rendezőként jegyzi, s szerepel is benne.