Vágólapra másolva!
Krasznokvajdán éjfélkor tábortűzgyújtással kezdik a napot, majd elemlámpás focival folytatják, Szalkszentmártonban lesz hajnali fáklyás futás, Tiszaroffon reggeli torna komphúzással, aztán Csanádapácán fűnyíróverseny, Deszken elhúznak egy Ikarusz-buszt, Kisapostagon zsákban futnak - s ezek csak kiragadott példák a tengernyi programból. A Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében május 23-án immár tizenhetedik alkalommal mozdul meg az ország a McDonald's Kihívás Napján.

"Bár még csak tizenhét évesek vagyunk, jövőre lépünk a felnőtt korba, s ezt majd hatalmas bulival ünnepeljük meg. De az idei eseményünk is nagy volumenű. Az utóbbi éveket tekintve most lesz a legnagyobb verseny az ország legsportosabb települése címéért, a lakosság szerinti hét kategóriában együttesen 231 nevezés érkezett be" - jelentette be a McDonald's Kihívás Napja keddi sajtótájékoztatóján Salga Péter. A rendező Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára elmondta, hogy az eseményt közel ötvenezer önkéntes segítségével bonyolítják le, s hozzávetőleg egymillió résztvevővel számolnak. Egész Magyarország megmozdul, amit mi sem bizonyít jobban, hogy mind a húsz megyénk képviselteti magát az ország legnagyobb szabadidősport versenyében.

A "Legsportosabb település 2007" címet a nap végén ott nyerik el, ahol május 23-án 0 órától 21 óráig a helyi létszámhoz képest a legtöbben sportolnak legalább tizenöt percig. Egy-egy személy az adott időhatáron belül több sporttevékenységgel is hozzájárulhat települése sikeréhez. A település időarányos összeredménye azonban nem haladhatja meg azt a matematikai maximumot, amit akkor kapnánk, ha a teljes népesség folyamatosan sportolna.

Forrás: [origo]

Salga Péter egymillió résztvevővel számol a Kihívás Napján

Magyarország 1991-ben csatlakozott az 1983-ban Kanadából indult Challenge Day rendezvényhez, s Szentes, Gyöngyöshalász, Zagyvarékas, valamint Budapest III. kerülete a kezdetek óta minden évben nevez. Érdekesség, hogy idén a legkisebb település, amely megméreti magát, a mindössze 56 lakosú Kisvásárhely lesz.

Sok helyszínen már éjfélkor kezdődnek a programok, de a komolyabb testedzés a reggeli órákban indul be. Jó néhány településen a vonat- és buszmegállókban is megpróbálják egy kis ébresztő, lazító mozgásra invitálni a munkába indulókat. A szervezők nagyobb része reggel az óvoda és az iskola kezdetekor indítja a Kihívás Napját. A nap során a programok között megtalálható lesz a futás, kocogás, gyaloglás, kispályás labdarúgás, kosárlabdázás, asztaliteniszezés, tollaslabdázás, kerékpározás; de sok helyen népi játékok, és a bevezetőnkben említett "extrém" sportok is színesítik a palettát.