Vágólapra másolva!
Hatalmas adag salátára és magyar ízekre vágyik Klein Dávid és Várkonyi László, az Ahico Everest Expedíció (2007) két tagja, akik oxigénpalack nélkül szerették volna megmászni a Mount Everestet, de vissza kellett fordulniuk.

A két hegymászót telefonon érte utol az MTI munkatársa. A híváskor a közép-európai idő szerint délután fél hat, míg Tingriben, ahol jelenleg tartózkodnak este kilenc óra volt, és a két hegymászó éppen ágyban pihent. Klein Dávid elmondta: szerda hajnalban 6400 méteres magasságban ébredtek, sziklák és jég között, majd összepakolták holmijukat és mintegy hatórás gyaloglás után értek az 5300 méteren lévő alaptáborba. Innen egy kínai összekötő segítségével dzsippel utazhattak a tibeti Tingribe. Jelenleg egy vályogpadlós, faragott tibeti bútoros szobában pihennek. A napokban Katmanduba utaznak, ellenőrzik a felszerelésüket, majd várhatóan 28-án, hétfőn hazautaznak.

Klein Dávid úgy érzi, hogy jól döntöttek, amikor visszafordultak. A hazatérést nagyon várják már mindketten, főként egy nagy adag salátára vágynak és magyaros ízekre. Várkonyi László elárulta, hogy nem volt könnyű meghozni a döntést a visszafordulásról, de ezt nem ott döntötték el, hanem már jóval korábban beszélgettek erről. Ő is úgy gondolja, hogy helyesen cselekedtek. Állítása szerint egy csepp háj sincs már rajtuk, több kilogrammot leadtak az expedíció alatt.

Várkonyi elmondta: értesültek arról, hogy Jelinkó Attila szerdán hajnalban oxigénpalackkal feljutott a Mount Everest csúcsára, és gratulálnak neki. Azt is hozzáfűzte azonban, hogy ők ketten eleve oxigénpalack nélkül szerették volna megmászni a Föld legmagasabb csúcsát.