Vágólapra másolva!
Június 15. és 17. között Budapesten rendezik meg a szumó Európa-bajnokságot, amelyen elindul a birkózó pályafutását a közelmúltban lezárt Bárdosi Sándor is. Sydney olimpiai ezüstérmese nem kezdő a tusakodás ezen válfajában sem, hiszen 2005-ben ő nyerte meg az Eb-t a 85 kg-os súlycsoportban.

Magyarország először 1995 decemberében, Tokióban vett részt amatőr szumó világbajnokságon, s a 49 országot felvonultató mezőnyben válogatottunk dicséretesen szerepelt, a 9-16. helyen végzett. A csapat tagja volt a birkózásban korábban Európa-bajnoki címet nyert Rovnyai János is, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a szumó hazai térhódításában.

S versenyzőink az elmúlt években rendre kiváló eredményeket szállítottak, a birkózásban vb-ezüstérmes Kismóni János 2000 és 2005 között minden évben érmes volt a soros világ- és Európa-bajnokságon. Az első felnőtt magyar Eb-aranyat pedig Bárdosi Sándor szerezte, a 2005-ös visegrádi kontinensbajnokságon.

"Magyarország már kétszer adott otthon Európa-bajnokságnak, s a 2004-es szolnoki, valamint egy évvel később a visegrádi Eb egyaránt sikeres volt, szakmailag és a rendezést nézve is. Pedig a visegrádi Eb-t beugróként kaptuk meg, és mindössze két hónap állt a rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk. Az idei rendezést már tavaly elnyertük, de sajnos sok nehézséggel kellett szembe néznünk. Mivel a szumó nem olimpiai sportág, roppant nehéz támogatókra szert tennünk. Az államtól kaptunk ugyan kétmillió forintot, azonban a Nemzeti Sportcsarnok bérleti díja egymagában négymilliós tétel öt napra... S mindent egybevéve, legalább húszmilliós költségvetéssel kell kalkulálnunk " - fogalmazott az Eb szerdai sajtótájékoztatóján Kollárik Mihály, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

A nehéz anyagi helyzet dacára azonban a szervezőbizottság a Nemzeti Sportcsarnokban nem műanyag-, hanem ahogy illendő, agyagpályát állít fel. Kuriózum, hogy a hazai versenyzők maguk is igyekeznek reklámot csapni az Európa-bajnokságnak. A sajtótájékoztató után a Vörösmarty téren szumós öltözékben vonultak fel, és az elkövetkezendő napokban a főváros más frekventált pontjain is osztogatnak szórólapokat.

Forrás: [origo]

A szumóban "úttörő" Rovnyai János a női válogatott reménységeivel lakmározik

Az előzetes nevezések alapján az Eb-n 21 ország több mint 300 versenyzője indul. A férfiaknál egyéniben 85, 115 és +115, a nőknél 65, 80 és +80 kg-ban osztanak érmeket. Az egyéni küzdelmek mellett csapatversenyt is rendeznek, melyben 3-3 szumós egymást váltva mérkőzik meg a másik csapat tagjaival. A szakvezetés a felnőttek között három éremre számít, ezek megszerzésére Bárdosi Sándornak, Líbor Dezsőnek és Kálló Gyöngyinek a legjobbak az esélyei.

Az első napon, június 15-én a kadett és a junior korosztály versenyeit rendezik meg, szombaton a férfi és női egyéni, vasárnap pedig a férfi és női nyílt kategória, valamint a csapatverseny lesz műsoron.