Vágólapra másolva!
Szombaton ritmikus gimnasztikázók lepték el a budakalászi sportcsarnokot, ahol a Vuelta első számú együttes kéziszercsapata nyerte az országos bajnokság tavaszi fordulóját.

Az elmúlt években a tavaszi szezonban nem rendeztek országos bajnokságot a kéziszercsapatok számára, csak ősszel, de a szakma úgy határozott, hogy megreformálja a versenykiírást. Az elképzelés bevált, hiszen a különböző korosztályokban rengetegen neveztek, és még az is megesett, hogy egy versenyző két csapatban indult!

A legutóbbi hazai egyéni viadal óta közel egy hónap állt rendelkezésre a koreográfiák kidolgozására, s mindez azt a célt szolgálta, hogy Magyarországon is visszaállítsák az együttes kéziszercsapatok "renoméját". Már csak azért is, mert a nemzetközi porondon ebben a műfajban versenyzőink több eséllyel indulhatnak, mint egyéniben.

A tavaszi szezon utolsó viadalán a felnőtteknél az öt kötéllel bemutatott gyakorlatok közül a Vueltáé volt a a legjobb. A korábbi válogatottakból - Polner Mária, Mórocz Eszter, Farkas Alíz, Lunczer Erzsébet, Molnár Katalin - összeállt csapat az augusztusi, Bangkokban rendezendő Universiadéra is készül.

A szombati versenyen hivatalos búcsúztatásra is sor került, mivel a tavalyi Európa-bajnokságon 12. helyezést szerzett magyar együttes kéziszercsapat tagjai (Buda Julianna, Csonkás Szilvia, Gergics Tünde, Kiss Kata, Királyvári Nikolett, Polákovits Rita, Zsidi Orsolya) közül többen már befejezték pályafutásukat. A hiányzókat nem tudták pótolni, az egyéniben szereplőket ugyanis nem lehetett beépíteni a gárdába. Így ez a csapat felbomlott, s az olimpiai kvóta megszerzésére csak elméleti esély maradt.

Az országos bajnokság keretein belül Soós Viktória és Buda Júlia éppen a szeptemberi, patraszi olimpiai kvalifikációs vb-re való kijutásért versenyzett. A Thuróczy Zsuzsa vezette szakmai stáb végül Soós Viktória utazása mellett tette le a voksát, így Vass Dóra és Benyó Fruzsina mellett Soós képviseli hazánkat a vb-n, ahol egyéniben, illetve "egyéni csapatban" indulnak majd. A bemutatott tizenkét gyakorlat pontszámai alapján csapatban is eredményt hirdetnek, olimpiai kvótát viszont csak egyéniben lehet szerezni a görög városban.

A hét végén egyébként több versenyzőnk az izraeli Grand Prix-n szerepelt, ahol az említett Vass Dóra egyéni összetettben a 22. helyen végzett, a junior együttes kéziszercsapat (Gradex-Csata: Mizsér Alexa, Márton Fruzsina, Dudinszki Mária, Hörcher Noémi, Boldizsár Eszter) pedig 5 buzogánnyal 23,750 ponttal a negyedik lett a juniorok között.

A felnőttek és a juniorok számára ez volt az utolsó nagy megmérettetés a június végi, bakui Európa-bajnokság előtt, ahol egyéniben Vass Dóra és Benyó Fruzsina indul, míg a junioroknál a Gradex-Csata képviseli a magyar színeket együttes kéziszercsapatban.

"A hazai viadalt tekintve nagyon örülök, hogy ilyen sokan vettek részt a versenyen, amelyen kiváló koreográfiákat láthattunk. Ki kell emelni, hogy nagyon szépen teljesítettek az Universiadéra készülők. Közülük többen egyéniben már egy ideje nem versenyeznek, csak a csapat miatt készülnek. Elégedett vagyok a junior gárda Izraelben elért eredményével is, hiszen tizenhárom csapat között lettek negyedikek, s mindez nagyon biztató az Eb előtt" - nyilatkozta Thuróczy Zsuzsa szakmai alelnök.

Eredmény, együttes kéziszercsapat országos bajnokság, tavaszi forduló:
1. Vuelta A-csapat 25,15 pont
2. Hitelgarancia-Óbuda RSG 24,75
3. Vuelta B-csapat 23,90