Vágólapra másolva!
A mindössze 15 éves Vass Dóra az elmúlt évek egyik legjobb magyar egyéni eredményével kirukkolva összetettben a 17. helyen végzett a ritmikus gimnasztikázók bakui Európa-bajnokságán. Az Óbuda versenyzőjének szereplése biztató az őszi, patraszi olimpiai kvalifikációs vb előtt.

Vass Dóra és Benyó Fruzsina a kontinensviadal első napján a B csoportban mutatta be gyakorlatait, a végleges eredmény azonban csak azután alakult ki, hogy a legjobbakat felvonultató A csoport versenyzői is színre léptek. (A viadalra három csoportban került sor, s a magyarokat az előző kontinensviadal eredményei alapján sorolták be a B csoportba.) Mindkét indulónk karikával, szalaggal, kötéllel és buzogánnyal szerepelt. Vass karikával remekelt, Benyó viszont buzogánnyal rontott, és neki a többi szerrel is akadtak gondjai. Az első nap után Vass a 4., míg Benyó a 31. helyen állt az egyéni összetettben.

Végül Vass Dóra a 17., Benyó Fruzsina az 51. helyen végzett a 72 induló között. A magyar csapat - itt a két versenyző 4-4 gyakorlatát vették figyelembe - az első nap után a 9. helyet foglalta el, így gyakorlatilag már biztos volt, hogy a kitűzött cél, a 14 közé kerülés nem teljesíthető. Végül a 19. helyet sikerült megszerezni 29 együttes között.

Vass 17. helyezése trénere, Némethné Érfalvi Nóra szerint mindenképpen biztató az őszi, patraszi olimpiai kvalifikációs vb szempontjából: "Pénteken még csak reménykedtünk abban, hogy az idén első éves felnőtt Vass a legjobb húsz között végez, így most nagyon elégedettek vagyunk, hiszen az elmúlt évek egyik legjobb magyar egyéni eredménye született Eb-n.. Végül a csapat is az első húszon belül végzett, azt pedig tudtuk, hogy a szerenkénti finálé egyáltalán nem reális cél" - nyilatkozta Némethné Érfalvi Nóra vezetőedző.

Vass Dóra a következőképpen fogalmazott: "Nagyon boldog vagyok, hiszen először indultam felnőtt Eb-n, és sikerült a legjobb húsz közé kerülnöm. A kötélgyakorlatom még nem az igazi, és a hibákat mindenképpen szeretném kijavítani a vb-ig."

További jó hír, hogy a junioroknál kiválóan szerepelt a magyar válogatottat képviselő Gradex-Csata együttes kéziszercsapata is; Mizsér Alexa, Márton Fruzsina, Dudinszki Mária, Hörcher Noémi, Boldizsár Eszter összeállításban 5 pár buzogánnyal a 7. helyen bejutott a döntőbe.