Vágólapra másolva!
Szeptember 7-e és október 20-a között Franciaország ad otthont a hatodik rögbi-világbajnokságnak. A nemzetközi szövetség (International Rugby Board, IRB) komoly szerepet szán a sportág jelenlegi legrangosabb viadalának, a terv ugyanis az, hogy a rögbi 1924 után ismét visszakerüljön az olimpia programjába.

Az első világbajnokságot - hosszas szervezés és lobbizás után - 1987-ben, Ausztráliában és Új-Zélandon rendezték meg, s azt is eldöntötték, hogy a labdarúgó-vb és az olimpia mintájára négyévente kerül sor az eseményre. Szerencsére sikerült azokat a páratlan éveket kiválasztani, amikor az atlétikai vébét leszámítva nem történik komoly sportesemény - ezt meglovagolva sikerült is komolyabb népszerűségre és nézettségre szert tenni.

Az eddigi vébéket figyelembe véve Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland és Anglia számít nagy esélyesnek, bár utóbbit az idei Hat Nemzet-tornán Franciaország és Írország is megelőzte. Ott lesz viszont a mezőnyben az a Szamoa, amely ötödik fellépésére készül, s szeretné megdöntetni eddigi legjobb szereplését, s 1991 és 1995 után végre túljutna a negyeddöntőn.

Ez a bravúr főleg a világbajnokság egyik nagy egyéniségének, Brian Limának jelentene sokat,
A klasszis szélső ugyanis az első olyan játékos lehet, aki öt világbajnokságon szerepel. (Rajta kívül a kanadai Gareth Rees és az angol Jason Leonard vett részt eddig négy viadalon.) Lima 1991-ben mutatkozott be, de még idén is csak 35 éves, azaz akár 2011-ben is csapata rendelkezésére állhatna. Ám a rögbis a Samoa Observer című lapnak már azt nyilatkozta, a franciaországi fellépés lesz a hattyúdala.

A húsz csapat négy ötfős csoportban kezdi meg a versengést, s nagy meglepetés nem várható, ugyanis az eddigi világbajnokságokon mindig ugyanaz a nyolc tradicionális rögbinemzet dominált (kivételt csupán Dél-Afrika képez, amely az első két vébén eltiltás miatt nem vehetett részt). Komoly meglepetést utoljára 1999-ben láthatott a szakma, amikor az outsiderként nyilvántartott Argentína nyolc közé jutott...

A legnagyobb csatát a D csoportban várják, ahol a két nagy rivális, Írország és a házigazda francia csapat is helyet kapott. Noha a továbbjutása egyik félnek sem foroghat veszélyben, kettejük összecsapása igazi csemegét ígér: a csoport második helyezettje ugyanis a C csoport elsőjével, minden bizonnyal az egyik favorit Új-Zélanddal kerül szembe...

Apropó, Új-Zéland: az All Blacks becenévre hallgató együttes az utóbbi 27 meccséből 25-öt megnyert, majdhogynem abszolút favoritja az eseménynek.

Forrás: EPA

A szamoai Brian Lima ötödik világbajnokságára készül

Érdekesség, hogy az angol fogadóirodák komoly tétet kínálnak arra az esetre, ha megdől a világbajnoki gólcsúcs. A rekordot 2003-ban Ausztrália érte el, amely 142-0-ra (!) verte Namíbiát. Nos, a lehetőségek tárháza most is adott, hiszen Namíbia ismét ott van a mezőnyben, s Grúziával egyetemben nagyon kapaszkodnia kell a franciák ellen.

És akkor mit szóljanak szegény románok vagy portugálok, akiknek Új-Zéland ellen kell helyt állniuk.