Vágólapra másolva!
Kémkedésért a maximális, 500 ezer dolláros (92,5 millió forintos) büntetést szabták ki az első számú csapatok közé tartozó New England Patriots vezetőedzőjére a profi amerikaifutball-ligában (NFL).

Bill Belichick, aki a liga egyik legeredményesebb trénere, a New York Jets védekezésének titkos jeleit akarta kifigyeltetni, ezért segédjével filmre vetette a rivális edzőinek jelzéseit. A felvétel úgy került napvilágra, hogy a Giants Stadionban rendezett meccsen az első negyed után elkobozták a segédedző videokameráját. Az ügy nem volt befolyással a meccsre, amely a Patriots 38-14-es győzelmével zárult.

Ekkora összegű büntetést még soha nem róttak ki az NFL történetében. Az edzőn kívül 250 ezer dolláros (46,2 millió forintos) pénzbüntetést szabtak ki a New England-i klubra, melyet ráadásul megfosztottak attól a jogától, hogy a 2008-as játékosbörzén az első körben választhasson, amennyiben bejut a rájátszásba, illetve hogy a második és harmadik fordulóban draftolhasson, ha nem lesz tagja az elitnek.

Roger Goodell, az NFL vezetője azzal indokolta a szigorú döntést, hogy a Patriots edzője "előre kitervelt módon ki akarta játszani azokat a szabályokat, amelyek a tisztességes játékot, a becsületes versenyzést biztosítják". Az elöljáró szerint a maximális pénzbüntetés hatásosabb annál, mintha egyszerűen eltiltotta volna a kémkedő edzőt.

A háromszoros Super Bowl-győztes (2001, 2003, 2004) Belichick elnézést kért a csapat tulajdonosától, a játékosoktól és a szurkolóktól, azzal igyekezve menteni viselkedését, hogy a videofelvételt nem használták fel a mérkőzésen.

A Patriots nem először lett sáros az ellenfél videózásában. Tavaly novemberben ugyancsak a vezetőedző egy segédjét kapták rajta, amint engedély nélkül filmezett a pálya szélén.

Az NFL-ben egyes edzők eltakarják a szájukat, amikor bekiáltják a támadó vagy védekező játék számát, nehogy a másik csapat esetleg kémkedő emberei leolvashassák az utasításokat.

A New England Patriots idén is az egyik legnagyobb esélyes arra, hogy megnyerje - 2001 óta immár negyedszerre - a "döntők döntőjét", a Super Bowlt.