Vágólapra másolva!
Nem lehet kérdéses, mi volt az elmúlt hét sportsztorija: Szávay Ágnes azzal, hogy megnyerte a pekingi WTA-tornát a világ harmadik legjobb teniszezőnője ellen, immáron hivatalosan is bekerült a teniszsport elitjátékosai közé, hiszen a hétfői világranglistán már a 20. helyet foglalta el. A második legnagyobb durranást a Chelsea labdarúgócsapata felől lehetett hallani, felállt ugyanis a londoni gárda kispadjáról José Mourinho, a a földkerekség legellentmondásosabb, ám egyben egyik legkiválóbb edzője. A képzeletbeli dobogóra felfért még Emmanuel Adebayor története is: a szintén az angol fővároshoz kötődő togói csatár az elmúlt két Premiership-fordulóban 5 gólt szerzett, ráadásul csapata, az Arsenal vezeti a tabellát. Ha a 23 éves játékos így folytatja, akkor igen sokat hallhatunk még róla az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, években.

Most, hogy közeleg az év vége, a szurkolók és a sportsajtó - így az [origo] sportrovatának is a - kedvenc napi témája lesz az Aranylabda-választás. Sokak szerint idén a BL-győztes Milan brazilja, Kaká nyer majd, talán csak a Barcelonában és az argentin válogatottban is felejthetetlen momentumokat produkáló Lionel Messi veheti fel csak vele a versenyt. Van azonban egy olyan játékos, aki szinte biztosan diadalmaskodna idén, ha az elmúlt két hétben mutatott produkció lenne a döntő. Hogy kiről van szó? Az Arsenal togó csatáráról, Emmanuel Adebayorról, aki ha 2007-ben nem is, pályafutása során simán képes lehet arra, hogy elhódítsa az Aranylabdát.

A támadó a Metzben kezdte karrierjét (44 meccsen 15 gólt szerzett), 2003-ban a Monaco szerződtette, majd 2006-ban csapott le rá az Arsenal. A csatár a focivébén a togói csapat legjobbja volt (ami mondjuk nem volt nehéz), az [origo] helyszíni tudósítója a Svájc elleni csoportmeccsen írt is pár dicsérő szót az afrikai ékről.

A még mindig csak 23 esztendős játékos példaképe egyébként Nwankwo Kanu, aki ugye szintén játszott Ágyúsként korábban, ezért viseli hősünk a 25-ös mezt a londoni, míg a 4-es pólót a nemzeti csapatban. Hazájában bébi Kanunak hívják, míg Arséne Wenger is a nigériaihoz hasonlította, kiegészítve azzal, hogy Adebayor sokkal gyorsabb Gera Zoltán excsapattársánál.

Adebayor-tripla a Derby ellen:


Adebayor 2006. február 4-én debütált az Arsenalban, s 21 perc után azonnal gólt is lőtt a Birmingham elleni találkozón, a szezont pedig 10/4-es meccs/gól mérleggel zárta. A Barcelona elleni tavalyi BL-döntőt ki kellett hagynia, mivel a Monaco színeiben már szerepelt a sorozatban.

Szeptember 17-én lopta be magát végleg az Arsenal-szurkolók szívébe, amikor is a sérült csapatkapitányt, Thierry Henryt akképpen pótolta, hogy a Manchester United elleni rangadón gólt szerzett. Nyáron végleg elhagyta az Arsenalt a francia csatár, s a lehetőséggel élt is Adebayor, aki idén "főállású meccsdöntnökké" avanzsált az Emirates-stadionban. Az Ágyúsok ugye tavaly csak negyedikek lettek a Premiershipben, míg idén vezetik a tabellát, köszönhetően főképp a togói csodacsatárnak, aki nemcsak sok, de szép gólokat is lőtt az előző két fordulóban. A legemlékezetesebbet a Tottenham ellen, amely heti gólszépségversenyünkön is az élen végzett.

A Derby County elleni szombati bajnokin mesterhármast ért el, s főleg a harmadik gólja volt parádés, amikor rendkívül erőszakos védője sem tudta megállítani az agilis támadót.

Ha Adebayor így folytatja, jó esélye van rá, hogy angol gólkirály és bajnok legyen, az Arsenal - úgy tűnik - a legtökéletesebb csapat a számára. S egyszer talán még az Aranylabda-választásnál is számolni kell majd vele...