Vágólapra másolva!
A rögbi-világbajnokság "vezéráldozatos" hétvégéje után alaposan felbolydult a sportág elitje: Franciaország a világranglista-éllovas Új-Zéland legyőzésével feljött a második helyre, míg az Angliával szemben negyeddöntőt veszítő ausztrálok az 5. helyre estek vissza. A nemzetközi rögbi legnagyobb szenzációja azonban Argentína, amely négy közé kerülésével újabb lelkes híveket szerzett.

A nemzetközi rögbiszövetség (IRB) elnöke, Dr. Syd Millar a déli félteke legrangosabb küzdelemsorozata, a Tri-Nations kibővítését követeli, miután a Pumák az elmúlt évekbeli menetelése megkoronáztatott a vb-elődöntős hellyel. Argentína valaha volt legnagyobb sikere, a skótok elleni 19-13-as negyeddöntős győzelem (még ha óriási szerencséjük volt is az ellenféllel, amely az északi félteke elitjének leggyengébbje jelenleg). A dél-amerikaiak évek óta kérik a felvételüket az egyik évi rendszeres, válogatottak közötti versenybe (az északi pár a Hat Nemzet, ami a mérkőzésenkénti nézőszám alapján a világ legnézettebb csapatsport-eseménye), de leginkább logisztikai okokkal magyarázva eddig mindig visszautasítást kaptak. "A Hat Nemzetbe nem férnek be, egyszerűen szűk a meccsnaptár a bővítéshez" - így az elnök. "Egyébként is, déli féltekés nemzetként a Tri-Nationsben a helyük. Úgy tudom, a televíziós szerződések kifutásával már meglesz a lehetőség a bővítésre, amit messzemenően indokol a szereplésük. Személyes véleményem szerint a negyeddöntős Fidzsi vagy más csapat a csendes-óceáni szigetekről szintén beférne a sorozatba, és ezt ők is tudják."

Az IRB-főnök azután jelentette ki a fentieket, hogy kihirdették az év legjobb játékosa cím várományosait, és a sajtó nagy örömére két argentin sztár is befért a legjobb ötbe, ahol az irányító Juan Martín Hernández és a center Felipe Contepomi az új-zélandi leváló (és tavalyi győztes) Richie McCaw, a dél-afrikai szélső Bryan Habana, valamint a francia center Yannick Jauzion mellett szerepel. Argentína a vb során feljött a világranglista negyedik helyére, első lett a csoportjában, Franciaország és Írország is szerepelt (nem véletlenül hívták halálcsoportnak), majd megverték a szintén a toptízes elitbe tartozó Skóciát. A Dél-Amerikában a sportágtörténelem kezdete óta a legjobb rögbiseknek számító Pumák fejlődése nagyon látványos az elmúlt években, köszönhetően két tényezőnek: egyrészt a legtehetségesebb 400 (!) játékosuk külföldi klubban (a válogatott majdnem minden tagja Franciaországban és Angliában) szerepel, másrészt a hazai hátország teljes mértékben amatőr. Mindkét faktor némiképp idegen a futballhoz szokott közegünkben, de szakértők állítják, a profizmusra csak 12 éve váltó rögbiseknél nagyobb fejlődést lehet megfigyelni az amatőr játékosokat támogató nemzeteknél, mint ott, ahol szaporodnak a "megélhetési" játékosok (ami leginkább a britekre igaz).

Az argentinok mellett szintén szembetűnő a negyeddöntőben Dél-Afrikát nem várt küzdelemre késztető Fidzsi, az Angliát a csoportban a továbbjutástól majdnem elütő Tonga és az Írországtól csak 14-10-es vereséget szenvedő Grúzia fejlődése: ők mind hasonló szisztémával építkeznek, mint a dél-amerikaiak: nagyon sokan rögbiznek (az ötmilliós Grúziában pl. 60 ezren), és az elit játékosok kivétel nélkül külföldi topligákban szerepelnek. Az IRB-t a vb alatt sokat támadták amiatt, hogy újra 16 fősre csökkentené a világbajnokság létszámát, de Millar lesöpörte az asztalról a kérdést: "Most nem szabad ezzel foglalkoznunk. Új-Zéland úgy pályázott 2011-re, hogy 20 csapattal számolt, ennyivel kell tehát megrendeznie a vb-t négy év múlva. Másrészről éppen a sajtó volt hangos pár héttel ezelőtt attól, hogy micsoda hülyeség Portugáliát szerepeltetni a legjobbak között, most pedig, hogy bizonyítottak, már védik őket." Millar utalt arra, hogy nagy valószínűséggel csak 12 csapat helye lesz majd biztosított a következő vb-n, és egy évvel előtte egy "második ligás" világversenyt rendeznének, így választva ki a további nyolc (vagy csökkentés esetén négy) résztvevőt. "Erről a kérdésről rögvest a döntő után tanácskozni kezdünk" - ígérte az elnök, aki szerint "csodálatos fesztivál" a franciaországi seregszemle, hozzátéve, "feljebb tettük a lécet", miztán az első öt vb minden rekordja megdőlt. "A mérkőzésenkénti nézőszám szépen nőtt, a tv-k csúcsokat döntenek, és minden nagy meccs a pályán is új rekordokat csinál. Ezek gyönyörű eredmények, de továbbra is az a legfontosabb, ami a pályán zajlik" - tette hozzá, felhívva a figyelmet a veszélyekre, amelyek a profi válással üzleti értelemben fantasztikus fejlődést mutató (a világ legdinamikusabban fejlődő sportágának tartott) rögbire, mint a hősies, bajtársias, önzetlen játék legjobb példájára leselkednek.

A profi rögbi "rémségeinek" szemléletes példája, hogy a legyőzött All Blacks tagjai közül heten - Carl Hayman (Newcastle), Doug Howlett (Munster), Chris Jack (Saracens), Anton Oliver (Toulon), Byron Kelleher (Toulouse), Aaron Mauger (Leicester) és a vb-negyeddöntő kulcsembere, Luke McAlister (Sale) - elhagyják Új-Zélandot, így kizárják magukat a válogatottból is, amelybe csak a hazai provinciák proficsapataiban "dolgozó" sztárok szerepelhetnek. Az irányító (és a világ legjobb játékosának tartott) Dan Carter és a csapatkapitány Richie McCaw otthon maradnak, továbbszolgálva a tiszta feketéknél. A 25 éves Carter állítja: "A fekete mez mindennél többet jelent a számomra." Az All Blacks 1/2-es favorit volt a vb megnyerésére, annak dacára, hogy az első, 1987-es torna óta nem sikerült vb-t nyerniük, megint rosszul időzítve a formájukat, hiszen tavaly novemberben 50 ponttal verték Franciaországot Párizsban. "Fantasztikus mennyiségű munka ment füstbe" - értékelte a vb-szereplést McCaw. "Elképesztően sokat dolgoztak a srácok idén, és aztán egy jobb csapat megvert minket. Látni lehetett a fájdalmat a szemekben, az emberek tartásán. Sokan utoljára játszottak az All Blacks mezében."

Franciaország három helyet lépett előre a világranglistán, miután csodálatos erőt mutatva, 3-13-ról fordítva 20-18-ra legyőzték a sportág óriását, a vb-győzelemre legnagyobb esélyesnek tartott Új-Zélandot a negyeddöntőben. A szombat esti dráma vesztese továbbra is az első, de csak 1,25 ponttal vezet a vb-házigazda előtt. Az IRB-lista nagy bukója Ausztrália, amely a franciák által üresen hagyott 5. helyre zuhant a másodikról: ők 10-6-ra vezettek Anglia ellen, és lett onnan 10-12 az ő szempontjukból. A déli félteke nagy hármasának minden tagja tarthat önvizsgálatot, miután Dél-Afrika ugyan megőrizte harmadik helyét, de a Fidzsi elleni 37-20 krónikájához a szintén 13-3-as félidő után regisztrált 20-20-as állás is hozzátartozik. A melanézek 2005 óta először szerepelnek a top10-ben (a 9. helyen, a csoportban kiejtett Wales előtt), ami az egyébként heti frissülés mellett nem sok változást mutató lista egyik legnagyobb szenzációja a múlt hét óta. Anglia továbbra is a hatodik, immáron kevesebb mint egy ponttal maradva le az ausztráloktól. A csoportkörben búcsúzó írek a hetedikek, az argentinoktól most vesztes Skócia a nyolcadik. Magyarország a listán jelenleg a 68.