Vágólapra másolva!
Michael Jordan golfütővel? Bixente Lizarazu a jégcsatornában? Tonya Harding a ringben? Nem, nem vicc, ez maga a valóság. Amíg az 1900-as évek elején az amatörizmus fénykorában mindennapos eseménynek számított, hogy egy sportoló több sportágban is kipróbálta magát (sőt, még sikeresnek is számított), addig napjainkra csodabogárként tekintenek a sportágváltó sztárokra. Főleg azért, mert a legritkábban fordul elő, hogy új környezetben is maradandót tudnak alkotni.

Amikor egy világ- és Európa-bajnok labdarúgó új ötlettel áll elő, arra érdemes felkapni a fejünket. Október elején Bixente Lizarazu a franciák világklasszis szélsője úgy nyilatkozott, bár a futballpályán nem terem számára több babér, azért még lehet a jégmezők lovagja. A cél nem más, mint szkeletonversenyzőként kijutni a vancouveri téli olimpiára.

"A torinói téli olimpián ismerkedtem meg a szánkósportnak ezzel a válfajával, és a 2010-es vancouveri játékokon már szeretnék elindulni. Willi Schneider barátom 40 évesen lett német bajnok, úgyhogy van időm" - nyilatkozta a 37 éves sztár, aki 97-szeres labdarúgóként 1998-ban világ-, 2000-ben pedig Európa-bajnok lett.

Vajon lehet-e komoly esélye Lizarazunak a nagy visszatérésre? Lássunk pár példát az elődöktől!

Minden idők egyik legnagyobb atlétája Edwin Moses az 1976-os, valamint 1984-es olimpián arany-, 1988-ban bronzérmet szerzett 400 gáton, győzött az 1983-as és 1987-es világbajnokságon, s 1977 augusztusa, valamint 1987 májusa között csaknem tíz éven át 122 versenyen maradt veretlen, egészen az 1988-as szöuli olimpia döntőjéig. 47,02 mp-es világrekordját az 1992-es barcelonai olimpián javította meg honfitársa, Kevin Young.
Pályafutása végén úgy döntött, bobozásra adja a fejét, olyannyira sikeres volt, hogy Brian Shimerrel 1990-ben Vk-bronzot nyertek a németországi Winterburgben, az 1991-es vébén pedig a 7. helyet csípték meg.

Sikeresnek mondható Andy Goram váltása is, a skótok 43-szoros válogatott labdarúgója pályafutása során olyan csapatokban fordult meg, mint a Sheffield United, a Manchester United vagy a Glasgow Rangers, amelynek szurkolói a klub minden idők legjobb kapusának választották. Goram a futball mellett krikettezett, 1989-ben és 1991-ben összesen négy alkalommal tagja volt hazája válogatottjának is, s szerepet kapott a NatWest Trophy elnevezésű egynapos viadalon is.

Emlékeznek Johnny Cecotto nevére? Ha nem, itt az idő, hogy megvilágítsuk, miért szerepel összeállításunkban! Az emigráns olasz szülők gyermekeként született venezuelai sportoló 1973-ban és 1974-ben megnyerte hazája nemzeti bajnokságát, 1975-ben pedig már a gyorsasági motoros világbajnokságon indult: a 250 köbcentisek között 4., a 350 köbcentisek között világbajnok lett Yamahájával. Sportágváltása után útja a Forma-1-be vezetett, ahol a Theodore csapat színében egy pontig jutott, majd a következő esztendőben a Toleman istállónál ő volt a partnere az újonc Ayrton Sennának...