Vágólapra másolva!
Szakértők szerint Athén a legesélyesebb arra, hogy 2010-ben otthon adjon az első alkalommal sorra kerülő ifjúsági olimpiának. A kandidálók között van Debrecen városa is.

A görög főváros több szempontból is egybeesik Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének elképzelésével.

Egyrészt Athén már a 2004-es ötkarikás játékokkal bizonyított, a létesítmények, az infrastruktúra készen áll, ugyanakkor az első újkori olimpia is Athénban volt, és ez jó apropója lenne, hogy az első ifjúsági játékoknak is házigazdája legyen.

A 14 és 18 év közötti sportolók ifjúsági olimpiájára kilenc város - Athén, Debrecen, Bangkok, Guatemalaváros, Kuala Lumpur, Moszkva, Poznan, Szingapúr és Torino - nyújtott be pályázatot.

Miután a NOB illetékesei áttekinti a pályázati anyagokat, egy szakértői testület előválogatást végez, amelynek eredményét november 19-én teszik közzé.

A NOB ezt követően szemlebizottságot küld a megmaradt kandidáló városokba, a szemleútról a NOB végrehajtó bizottságának tesz jelentést. Ez utóbbi testület végül ajánlást tesz a helyszín kiválasztására a NOB tagjainak, akik jövő februárban döntenek az ügyben.