Vágólapra másolva!
Lezárult a jelölés lehetősége a nemzet sportolója címre - tájékoztatott az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sport-szakállamtitkársága. Az olimpiai bajnok kalapácsvető, Zsivótzky Gyula szeptember 29-ei halálával üresedett meg egy hely a címet birtokló 12 fős társaságban.

A javaslatokat november 28-ig adhatták postára az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, a fogyatékosok országos sportszövetségei, a sport területén működő társadalmi szervezetek, továbbá bármely magyar állampolgár. Egy szervezet, illetve állampolgár több személyt is jelölhetett, de az országos sportági szövetségek és szakszövetségek, valamint a fogyatékosok országos sportszövetségei csak saját sportágukból nevezhettek meg sportolót.

A beérkezett jelöléseket Elbert Gábor sportszakállamtitkár bírálja el egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével, a Sportegyesületek Országos Szövetségével és a Magyar Sportújságírók Szövetségével, valamint konzultálva a nemzet sportolóival. A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét az önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti a kormány elé, amely határozattal dönt a cím adományozásáról.

A sporttörvény értelmében a kormány a nemzet sportolója címet és az ezzel járó havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A nemzet sportolója cím jelenlegi birtokosai: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Földi Imre súlyemelő, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtörőző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező.