Vágólapra másolva!
Az újév első napján, szabadtéren vívott NHL-mérkőzés adta az apropót alábbi összeállításunkhoz, amelyben a teljesség igénye nélkül próbáltunk összeszedni olyan sporteseményeket, ahol a rendezés és/vagy a helyszín eltért a megszokottól. Megnéztük, hogy mikor költözött be a terembe a kézi- illetve a kosárlabda, és felidézzük, hogyan került focivébé-meccs csarnokba, s hogy mit lehet kezdeni a szörfdeszkával, ha az ember a négy fal közé van szorítva.

2008 első napján történelmi jégkorongmérkőzésre került sor Buffalóban, ahol a helyi Sabres a Pittsburgh-gel játszott. Az esemény azért számított egyedülállónak, mert ez volt az első NHL-mérkőzés az Egyesült Államokban, amelyet a szabad ég alatt rendeztek.

A Ralph Wilson-stadionban, amelyben a Buffalo Bills amerikaifutball-csapat vívja találkozóit, rekordot jelentő 71 217 néző tombolta végig a háromszor húsz percet, majd a hosszabbítást, és végül a büntetőpárbajt.

A stadion közepén kilenc nap alatt húzták fel a hokipályát, a meccs közben pedig többször is megállt a játék jégfelújítás miatt, mert a hó szinte végig esett, és a korong bizony nem mindig úgy viselkedett, ahogyan a játékosok szerették volna. A meccset végül büntetőkkel a Pittsburgh nyerte 2-1-re, és valahol sorsszerű, hogy a győztes találatot a liga jelenlegi talán legnagyobb sztárja, Sidney Crosby szerezte.

Így készült el a hokipálya a stadion közepén:

http://www.youtube.com/v/yjEAqMDLkbQ&rel=1


"Nagyszerű érzés és remek élmény" - nyilatkozta Crosby a meccs után, amikor arról kérdeztek, milyen volt szabadtéren játszani. "Egészen tűrhető idő volt, nem volt hideg, és a jég is megfelelő állapotban volt. Amikor néztük az Edmonton-Montreal meccset 2003-ban, akkor sokan úgy voltunk vele, bárcsak nekünk is lenne részünk hasonlóban. Most ez valóra vált, és remélhetőleg lesz még alkalmunk így játszani."

Bizony, a Winter Classic sikere láttán a liga vezetői és a csapatok is belelkesedtek, a két New York-i gárda, a Rangers és az Islanders például a következő idényben a főleg baseball-összecsapásoknak otthont adó Yankee-stadionban csapna össze egymással.

A Winter Classic összefoglalója:

http://www.youtube.com/v/Ur6Lxi8RNb4&rel=1


A Crosby által emlegetett, 2003-as Edmonton-Montreal (3-4) rangadóra, az első szabadtéri NHL-meccsre 57 167 néző váltott jegyet a Nemzetközösségi-stadionban, és még az sem zavarta a szurkolókat, hogy a hőmérséklet szinte végig 0 fok alatt volt. 1991 szeptemberében, még az idényt megelőzően vívott egymással bemutató meccset az akkor még Wayne Gretzkyvel felálló Los Angeles Kings és a New York Rangers Las Vegasban, a szabad ég alatt.

Ami igazán speciálissá tette a meccset, az a 26 fokos hőmérséklet volt, a 13 ezres nézősereg nagy része például sortban és pólóban figyelte a hokisokat. 2001 októberében a Hidegháború fantázianevű meccsen a Michigan Egyetem és a Michigan State csapatai feszültek egymásnak 74 554 néző előtt, a végeredmény 3-3 lett - az egyik csapatban a mostanság a Kings csapatát erősítő Michael Cammalleri duplázott, a másikban az a Ryan Miller mutatott be remek védéseket, aki a Buffalo-Pittsburgh meccsnek is részese volt a Sabresszel.

A moszkvai Vörös téren 2006 decemberében az orosz és a világválogatott játszott egymással, s három évforduló adta az apropót: 60 éves volt az orosz jégkorongsport, 50 éve nyerte az első olimpiát a szovjet csapat, és 25 éve alakult meg a legendás KLM-sor, amelyben Vlagyimir Krutov, Igor Larionov és Szergej Makarov kergette őrületbe az ellenfelek védőit.

A szovjet/orosz hoki hősei a Vörös téren:

http://www.youtube.com/v/sJbeQwYDrcg&rel=1


A világválogatottban olyan sztárok ragadtak ütőt, mint Paul Coffey, Jarri Kurri, vagy Peter és Anton Stastny, az edző pedig a kilencszeres Stanley-kupa-győztes Scotty Bowman volt. A 2000 néző igazi gálameccset látott, mert 10-10 lett a végeredmény.