Vágólapra másolva!

Neves sportolók buktak meg a bécsi vérdopping-laborban

Az ARD német állami televízió információi szerint összesen harmincan voltak ügyfelei annak az illegálisan működő bécsi laboratóriumnak, ahol vérdoppinggal láttak el sportolókat, elsősorban északi síelőket.

A csatorna úgy tudja, hogy a versenyzők kétharmada német, többségük a világ élvonalába tartozik.

Név szerint azonban csak kerékpárosokat nevezett meg az ARD, többek között a tavalyi Tour de France-ról kizárt dán Michael Rasmussent, aki ellen doppingvétség miatt folyik eljárás. Rajta kívül a holland Michael Boogerd és a kétszeres Vuelta-győztes orosz Gyenyisz Mencsov is a bécsi laboratóriumból kapott vérkészítményeket.

A bécsi Kurier című lap arról számolt be, hogy az osztrák belügyminisztérium már hosszabb ideje vizsgálódik ebben az ügyben.

"A rendelkezésünkre álló adatok alapján joggal feltételezhetjük, hogy komoly visszaélések történtek" - jelentette ki Reinhold Lopatka államügyész.

Lothar Baumgartner, a labor ügyvezetője tagadja a felhozott vádakat: "Bárki, bármikor körülnézhet, nekünk nincsenek olyan eszközeink, melyekkel illegális vérkészítményeket lehetne előállítani."

Meg nem erősített információk szerint az osztrák hatóságok a Die Zeit című lap tavaly november 22-én megjelent írása óta figyelték a labort. Akkor az jelent meg, hogy gyanús készítmények kerültek ki a bécsi intézetből, melyet ismert sportolók rendszeresen a hivatalos nyitvatartási időn kívül, általában vasárnap reggel kerestek fel.