Vágólapra másolva!
A New England Patriots és a New York Giants játszhatja a 42. Super Bowlt, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) döntőjét.

A Hazafiak sikere nem meglepő, hiszen az alapszakaszban történelmet írva makulátlan, 16-0-s mérleggel zártak, s a rájátszásban is megállíthatatlannak bizonyultak.

Az Amerikai főcsoport (AFC) döntőjében a sérülésektől tizedelt San Diego Chargers együttesével találkoztak saját közönségük előtt, s úgy győztek 21-12-re, hogy Tom Brady, a liga legértékesebb játékosának választott hazai irányító háromszor is eladta a labdát.

A Nemzeti konferencia (NFC) fináléjában viszont meglepetés született az Óriások diadalával, a New York-i gárda drámai és "vérfagyasztó" izgalmak közepette nyert a Green Bay Packers otthonában.

A -18 Celsius-fokos (!) hidegben játszott találkozó 20-20-as döntetlennel ért véget úgy, hogy a Giants két közeli (36 és 43 yard) mezőnygólkísérletet is kihagyott Lawrence Tynes révén.

A hosszabbításban a hazaiak irányító legendája, Brett Favre eladta a labdát, s Tynes 47 yardról már nem hibázott. A Green Bay kiesése után nagy kérdés, hogy folytatja-e pályafutását Favre, aki a liga történetének legtöbb touchdown-átadását jegyzi, illetve a legtöbb yardot passzolta.

Forrás: EPA

Shaun O'Hara az NFC-bajnoknak járó trófeával

A Patriots története során negyedszer, a Giants harmadszor nyerheti meg a Super Bowlt, amelyre ezúttal február 3-án az arizonai Glendale-ben kerül sor. A két gárda az alapszakaszban is találkozott egymással, az utolsó játéknapon New Yorkban 38-35-re nyert a Patriots.