Vágólapra másolva!
Eltűnt a Csendes-óceán átkelésére vállalkozott japán hőlégballonos, még péntek hajnalban szűnt meg vele a rádiókapcsolat. Az 58 éves Michio Kanda csütörtökön szállt fel Tochigiből azzal a céllal, hogy egyedül szeli át a Csendes-óceánt, és az Oregon állambeli Portlandben landol. A mintegy 9 ezer kilométeres távot 60 óra alatt tervezte megtenni. Ezzel időbeli és távbeli csúcsot akart dönteni.  

"Mostanra biztosan elfogyott az üzemanyaga, és valószínűleg kényszerleszállást hajtott végre" - közölte a harminc éves tapasztalattal rendelkező hőlégballonost segítő csoport egyik tagja vasárnap.

A csoport több mint 20 hivatalos szervvel lépett kapcsolatba Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában. Az amerikai parti őrség közlése szerint mentőrepülő keresi Kandát azon a környéken, ahol még megvolt vele a rádiókapcsolat, miközben egy járőrhajó is arrafelé keresi őt.

Utolsó jelentkezésekor Kanda azt mondta, hogy csepereg az eső, de egyébként minden rendben.

Kanda az első japán akart lenni, aki hőlégballonnal egyedül átszeli a Csendes-óceánt. Hőlégballonja, amely 50 méter magas és 40 méter széles, száz ember szállítására is alkalmas.

Kanda 2004-ben már tett egy kísérletet, de a rossz idő és a kevés üzemanyag miatt az óceánon landolt.