Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre a New York Giants nyerte a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, a Super Bowlt, miután 17-14-re legyőzte az egész szezonban veretlenül menetelő New England Patriotst.

42. Super Bowl:
New York Giants - New England Patriots 17-14 (3-0, 0-7, 0-0, 14-7)

A New York-iak kezdték a meccset, és az első támadássorozatból egyből pontokat szereztek, a touchdown ugyan nem jött össze, de Lawrence Tynes 32 yardról az U alakú kapu szárai közé küldte a tojáslabdát, ezzel 3-0-ra vezetett a Giants.

A támadássorozat egy másodperc híján 10 percig tartott, ami új rekordnak számít a Super Bowlok történetében. A New England azonban egyből válaszolni tudott, az irányító, Tom Brady vezérletével folyamatosan haladtak előre a Hazafiak, és a célterületen elkövetett New York-i szabálytalanság miatt mindössze egy egy yardos futásra volt szükség a touchdownhoz, amit Laurence Maroney teljesített is a második negyed legelején.

Újra Eli Manning és a Giants következett, de az egész rájátszásban eladott labda (interception) nélkül passzolgató quarterback, akinek bátyja, Peyton tavaly begyűjtötte az aranygyűrűt az Indianapolisszal, egy harmadik kísérletnél kissé meglepte az újonc Steve Smith-t, aki nem tudta elkapni a passzt, a mögötte álló Ellis Hobbs viszont igen, így labdát szerzett a New England.

Az Óriások védelme azonban nem hagyta kibontakozni Bradyt, a második negyedben többször is földre vitték a liga legjobbnak tartott irányítóját, így a rettegett bostoni támadóalakulat mindössze 81 yardig és hét pontig jutott az első félidőben, más kérdés, hogy ez is elég volt a vezetéshez.

A harmadik negyedben is a védelmek játszották a főszerepet, így a döntés az utolsó 15 percre maradt, amit jól kezdtek Manningék, rögtön az első játékban az újonc Kevin Boss elkapott egy hosszú passzt, amivel a New England 30 yardos vonaláig jutott a Giants. Az Óriások nem torpantak meg, és touchdownnal zárták az akciót, Manning bemutatta a labdát, mintha futójátékot készítene elő, majd a célterületen álló David Tyree-hoz passzolt, máris a New York vezetett.

A Hazafiak ugyan elsőre még nem tudtak pontot csinálni, de a rivális sem használta ki a lehetőséget, Manning ugyan egy ügyes lefordulással kihúzta magát a rátámadó védők gyűrűjéből, de aztán elméretezte a passzt, és a labda visszakerült Bradyékhez. Nyomás alatt is jól teljesített a New England, egy 80 yardos menetelés végén Brady megtalálta az alapszakaszban már 23 touchdown-átadással megkínált Randy Mosst, így alig több mint két és fél perccel a vége előtt megint Bill Belichick gárdája került előnybe.

Minden szem Eli Manningre szegeződött, aki bizonyította, hogy már nem elég úgy emlegetni, mint a nagy Peyton kisöccsét, 1:15-tel a vége előtt valahogy kiszabadult a rárontó védők közül, aztán 32 yardos passzt dobott Tyree felé, aki szorongatott helyzetben is lekapta a labdát a levegőből. 45 másodperc volt hátra, amikor legalább 11 yardot kellett megtennie a Giantsnek, hogy folytathassa a támadást, és Smith újabb elkapásával ez sikerült is.

Forrás: Getty Images

Plaxico Burress a mindent eldöntő touchdown után

A következő játéknál pedig Manning 13 yardos passzal találta meg az emberét egy az egyben megverő Plaxico Burresst, 35 másodpercre volt attól a New York-i gárda, hogy megcsinálja azt, amire nagyon kevesen számítottak. A hátralévő időben már nem tudott csodát tenni a Patriots, Bradyt egyszer földre vitték, kétszer pedig hiába próbálkozott hosszú átadással, a Giants védelme nem engedte labdához jutni Mosst, így a New York-iak vihették haza a Vince Lombardi-trófeát, Manning pedig bátyjához hasonlóan begyűjtötte a nagydöntő legjobbjának (MVP) járó díjat.

Az 1972-ben százszázalékosan bajnoki címet szerző Miami játékosai ismét felbonthattak az üveg pezsgőt, ahogy azt minden évben megteszik, amikor az utolsó veretlen csapat is elszenvedi első vereségét. A Giants pedig 1986 és 1990 után harmadszor nyerte meg a Super Bowlt, és az első NFC-ből (Nemzeti Futball Konferencia) csapat lett, amely úgy diadalmaskodott, hogy wild card-meccsel indította a rájátszást.